4 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Grizzlies verder met Jacob

Alan Jacob is per direct de nieuwe hoofdcoach van Groningen. Hij is daar de opvolger van Andy Tenbult, die op zijn beurt de plek van Jacob innam in Den Haag.

Dat heeft Groningen bekendgemaakt. Het betreft voorlopig een overeenkomst tot het einde van het seizoen. Daarna zal worden geëvalueerd of een overeenkomst op de langere termijn tot de mogelijkheden behoort.

Jacob trad vorig jaar aan bij Den Haag en werd enkele weken geleden op non-actief gezet. Daarbij werd gemeld dat hij waarschijnlijk een betere opbouwtrainer is voor een jonge ploeg, dan voor een team vol vedetten zoals Den Haag dit seizoen geworden is.

Bij Groningen krijgt de op 18 maart 1967 in Trois Rivieres in Quebec geboren coach volop de kans om te werken met jonge spelers. Groningen maakt dit jaar een comeback in de eredivisie, zonder spelers die al eerder ervaring opdeden op dit niveau. Daarbij telt de ploeg veel jonge Nederlandse spelers.

Jacob zal stevig aan de bak moeten in het hoge noorden. Groningen won op 10 november 2007 voor het laatst een wedstrijd en haalde tot nu toe in de competitie pas Ă©Ă©n punt. De ploeg stuurde bovendien topscorer Kevin Lavallee weg, die vervangen werd door de in Groningen populaire Fin Juha Kaari.

Jacob werkte eerder op lager niveau in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Frankrijk. Dit seizoen zou hij in België aan de slag gaan toen het erop leek alsof Den Haag niet zou doorzetten. De coach tekende een meerjarige overeenkomst bij Hijs en ontving rond zijn ontslag een financiële vergoeding.