WK torun glovesave groeneveld

8 maart 201000:00

Door Remco

Groeneveld blijft international

Phil Groeneveld zal tijdens het komende wereldkampioenschap in Tilburg weer beschikbaar zijn voor bondscoach Tommie Hartogs. Groeneveld zal tijdens de oefenwedstrijd tegen Groot-Brittannië zijn opwachting maken.

Daarmee komt een einde aan de onduidelijkheid over de toekomst van Groeneveld in Oranje. Afgelopen zomer besloot de 34-jarige goalie het Europese clubijshockey vaarwel te zeggen. Groeneveld verliet Europa en zijn Italiaanse club Alleghe om in zijn geboorteland Canada te solliciteren voor een baan bij de politie.

Groeneveld liet meteen weten dat hij wel beschikbaar bleef voor Oranje. Inmiddels heeft Groeneveld bevestigd dat hij zich in de eerste week van april bij de groep voor het WK aansluit. Zijn eerste wedstrijd zal de oefenwedstrijd worden in en tegen Groot-Brittannië. Oranje speelt twee wedstrijden in Sheffield tegen het Britse nationale team in het tweede weekend van april.

Ook Mike Dalhuisen en Jamie Schaafsma zijn beschikbaar voor Tommie Hartogs. Dalhuisen maakte in 2006 al zijn debuut voor Oranje tijdens het WK in Tallinn. Dit seizoen maakte Dalhuisen zijn debuut op college-niveau voor Quinnipiac University.

Jamie Schaafsma is al jarenlang goud waard voor Oranje. De 27-jarige aanvaller was tijdens de laatste twee toernooien met afstand de meest trefzekere international. In drie WK's kwam Schaafsma tot 12 goals en 6 assists. Schaafsma speelt dit seizoen voor Flint Generals in de UHL waar hij ondere andere met oud NHL-er Bryan Smolinksi speelt. Na 57 wedstrijden staat Schaafsma derde op de topscorerslijst van zijn ploeg met 23 goals en 22 assists. Flint zal echter niet de play-offs halen waardoor Schaafsma voor Oranje kan uitkomen in Tilburg.