Mede ontwerp Mediagroep Heerenveen

Watersley U20 international icehockey tournament

Foto uit Youtube interview
Foto uit Youtube interview

7 augustus 202420:44

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Groot-Brittannië’s IJshockey Ambities: Wat Kunnen We Verwachten?

Het Watersley Ice Hockey Tournament staat op het punt om te starten. Eén van deelnemende landen is Groot-Brittannië, die Jong Oranje in januari ook tegen gaat komen tijdens het WK in Kroatië (divisie 2A). IJshockey Nederland had een kleine Q&A met de hoofdcoach van Groot-Brittannië U20, Martin Grubb.

Q: is het Watersley Ice Hockey Tournament de kick-off van het nieuwe seizoen of zijn jullie al langer in voorbereiding? Daarover gesproken: hoe ziet dat er in Groot-Brittannië uit?
A: we hebben een paar selectie kampen gedraaid om ons team voor dit aankomende toernooi te bepalen en gaan kijken naar de groep hoe ze zichzelf staande houden in 3 wedstrijden in 3 dagen. Later in het pre-season spelen we nog 2 keer tegen de Solway Sharks (NIHL) en daarna staat er een trainingskamp gepland in oktober, wat de uiteindelijke selectie bepaald voor het WK in Kroatië.

Q: het roster van Groot-Brittannië is een mix van U20 en U18 spelers. Wat verwacht je van deze groep?
A: we hebben een team samengesteld van een goede mix tussen jong en wat meer ervaren spelers. We verwachten dat zij een mix zullen vormen van snelheid, skills en een hoog complete-level. Allen belangrijke componenten voor ons die we willen zien in deze spelersgroep en de uiteindelijke selectie dat naar het WK afreist.

“ Het meest belangrijke is dat we leren van elke wedstrijd, beter worden en samen tot een team gaan vormen om zo ook als groep te ontwikkelen”.

— Martin Grubb Headcoach

Q: deze week spelen jullie tegen de nationale teams U20 van België, Nederland en de Kölner Haie, een topteam uit de Duitse hoogste U20 competitie. Wat kan je vertellen over hun niveau als je dat vergelijkt met Groot-Brittannië U20?
A: we hebben de afgelopen 2 toernooien tegen Nederland gespeeld (WK U18 in Polen en WK U20 in Schotland), dus we hebben een redelijk goed beeld waar we mee te maken krijgen en we verwachten veel weerstand. De Belgen kennen we niet anders dan dat ze hard werken om zo promotie naar een hoger niveau af te dwingen, dus dat is ook een mooie uitdaging om tegen te spelen. Keulen is en prachtige tegenstander die vanuit de Duitse school gewend zijn om zeer gedisciplineerd en gestructureerd te spelen, met individueel vaak zeer talentvolle spelers. Van ons team verwachten we dat ze competitief zijn in elke wedstrijd. Wij als staf en zeker ook de spelers kijken uit naar 3 mooie wedstrijden.

Q: waar zie je kansen en waar zie je juist uitdagingen tegen deze tegenstanders?
A: wij hopen in staat te zijn om onze systemen uit te voeren dat er voor zorgt om competitief te zijn en onszelf van daaruit een boost tegen om wedstrijden te winnen. We hebben nog geen wedstrijden gespeeld, dus we zullen snel in het wedstrijd ritme moeten komen. Een paar van onze spelers ijshockeyen in Noord-Amerika, dus we weten dat zij zich snel moeten aanpassen aan de Europese stijl van spelen, maar we hebben het vertrouwen dat deze groep goed om kan gaan en de uitdagingen omzet in kansen.

Q: wat is jullie doel? Wanneer stap je als een tevreden coach de bus in zondag?
A: als wij hebben laten zien dat we kunnen strijden, een hoog compete-level laten zien en wellicht een wedstrijd of meer winnen. Het meest belangrijke is dat we leren van elke wedstrijd, beter worden en samen tot een team gaan vormen om zo ook als groep te ontwikkelen