NHL DEL nurnberg logo

15 november 200600:00

Haie verliezen thuis

Kölner Haie verloor dinsdagavond thuis van Nürnberg. De bezoekers waren sterker in het nemen van penalty shots. Verder won Krefeld de uitwedstrijd tegen Augsburg en ontsnapte koploper Mannheim aan een nederlaag in Duisburg.

Slechts negenduizend toeschouwers bevolkten de tribunes van de Kölnarena voor de wedstrijd tegen de Ice Tigers. Waarschijnlijk moeten de supporters weer in het ritme komen na de Deutschland-Cup die dit weekend werd gespeeld en gewonnen werd door Slowakije. Ook de spelers moesten blijkbaar wennen want het begin van de wedstrijd verliep zonder enige wapenfeiten. Na tien minuten opende het jonge talent Sebastian Furchner de score voor de thuisploeg. Köln verzuimde afstand te nemen van Nürnberg tijdens de veelvuldige powerplays in de eerste periode. Nürnberg kwam welgeteld tot één kans. De kersverse international Alexander Polaczek mocht alleen op goalie Adam Hauser afgaan maar kon de Canadees niet passeren.

De tweede periode kende een doelpuntrijke slotfase. In de 35e minuut scoorde Adrian Grygiel de verdiende gelijkmaker voor het steeds sterker wordende Nürnberg. Vlak daarna ging Nürnberg-goalie Jean-Francois Labbé in de fout en liet een houdbaar schot van Ivan Ciernik in zijn doel verdwijnen. Lang kon de thuisploeg niet genieten van deze voorsprong want binnen de minuut maakte Martin Jiranek er met een backhander 2-2 van.

Na 45 seconden in de derde periode scoorde diezelfde Jiranek op haast identieke wijze de 2-3. De gasten konden deze voorsprong niet vasthouden. In de 45e minuut gaf goalie Labbé een rebound weg op een schot van Stephane Julien zodat Furchner zijn tweede goal van de avond kon binnentikken.

De wedstrijd bleef verder doelpuntloos hoewel Köln grote kansen kreeg aan het einde van de wedstrijd. Labbé maakte zijn eerdere fout goed door deze kansen te neutraliseren. Bij de daaropvolgende penalty shots was Labbé weer belangrijk voor zijn ploeg. Alleen Mirko Lüdemann kon de ervaren Canadees passeren terwijl zijn collega Adam Hauser tweemaal verslagen werd. Andre Savage maakte voor Nürnberg het winnende penalty shot.

Doug Mason baalde stevig van de nederlaag: ‘We misten vandaag de scherpte op belangrijke momenten en de tegenstander was veel geduldiger. Dat was de sleutel tot de zege.'

Krefeld won de uitwedstrijd tegen Augsburg met 3-5. Een dubbele nederlaag voor Augsburg want de club had de belofte gedaan om alle toeschouwers het kaartje terug te betalen in geval van een nederlaag. Daardoor hebben 4284 mensen een gratis avondje ijshockey meegemaakt. Het scoreverloop in de wedstrijd was al net zo opmerkelijk als de stunt van het bestuur van Augsburg. Krefeld liep aanvankelijk uit naar een 0-3 voorsprong maar liet de tegenstander vier minuten voor tijd terugkomen tot 3-3. Gelukkig voor de Penguine wist Ivo Jan alsnog zijn ploeg op voorsprong te zetten. Uiteindelijk bepaalde Herberts Vasiljevs met een empty-netter de eindstand op 3-5.

Koploper Mannheim had de grootste moeite met staartploeg Duisburg. Slechts 1498 toeschouwers zagen hoe Duisburg tot aan het einde van de tweede periode de leiding had in de wedstrijd. Aan het einde van deze periode en het begin van de derde periode vielen twee cruciale goals van Mannheim. Debutant Rico Fata scoorde veertig seconden voor de pauze de 3-3 en een shorthanded breakaway van Eddy Lewandowski zorgde in de eerste minuut na de pauze voor de 3-4. Duisburg was niet in staat om terug te komen van de achterstand en een powerplaygoal van Francois Methot in de 56e minuut gooide de wedstrijd definitief op slot.

Overige wedstrijden

Düsseldorf had thuis geen kind aan Straubing. De runner-up van vorig jaar won eenvoudig met 4-0. Straubing nam deze week overigens afscheid van verdediger Vitali Janke. De 29-jarige Janke gaat voor Bremerhaven spelen dat uitkomt in de Tweede Bundesliga. Om het gat op te vullen speelden dinsdagavond Neville Rautert en Patrick Vogl voor Straubing mee. Zij konden echter niet voorkomen dat goalie Jamie Storr zijn tweede shutout van het seizoen kon vieren.

Hannover won thuis met 2-1 van Iserlohn Roosters. De bezoekers kwamen nog op voorsprong via David Sulkovsky maar Hannover greep alsnog de zege door goals van Thomas Dolak en Andreas Morczinietz.

Hamburg Freezers won voor de tweede maal op rij. Ditmaal was Hamburg thuis te sterk voor Frankfurt Lions. Dankzij een sterk optreden van goalie Boris Rousson won Hamburg met 3-2. Brad Smyth scoorde tien minuten voor tijd de 3-1 en leek daarmee de wedstrijd te beslissen. Frankfurt kwam echter daarna met een slotoffensief. Alleen Jeff Ulmer wist Boris Rousson nog te passeren zodat de drie punten in Noord-Duitsland bleven.

Ingolstadt was thuis veel te sterk voor de Eisbären uit Berlijn. Kyle Wharton en Denis Pederson debuteerden allebei in Ingolstadt voor de landskampioen. Pederson kreeg een aantal kansen maar had weinig geluk in de afronding. Ingolstadt nam in de eerste periode een 2-0 voorsprong door goals van Rob Valicevic en Lukas Slavetinsky. In de 37e minuut vergrootte Jason Holland de voorsprong zelfs tot 3-0. Goals van Kelly Fairchild (Berlijn) en wederom Rob Valicevic zorgden ervoor dat de ploeg van coach Ron Kennedy met 4-1 won. Kennedy maakte deze week bekend dat hij zijn contract bij ingolstadt heeft verlengd tot en met 2008. Eind jaren '70 speelde Kennedy drie seizoen in Nederland bij Nijmegen Tigers. De Canadees is al trainer in Ingolstadt sinds 2003.