28 maart 200700:00

Halve finales DEL bekend

De kwartfinales van de playoffs zitten erop in Duitsland. De Kölner Haie en Nürnberg Ice Tigers plaatsten zich dinsdagvond als laatste twee ploegen. Eerder hadden Mannheim en Düsseldorf al een plek bij de laatste vier afgedwongen.

Köln wist in de kwartfinales Ingolstadt na zes wedstrijden te elimineren. De zesde wedstrijd bleek uiteindelijk een anti-climax want de thuisploeg wist in de eerste periode de zege al veilig te stellen. De Haie kwamen sterk uit de startblokken en wisten de bezoekers uit Beieren al snel onder druk te zetten. Maar zelfs tijdens een powerplay met twee spelers meer kon Köln geen treffer produceren. De eerste treffer viel uiteindelijk na acht minuten spelen. Stéphane Julien verraste doelman Jimmy Waite vanaf de rechterkant van het aanvalsvak. De spelers inclusief Waite verwachtten een pass van Julien maar de veelscorende verdediger schoot verrassend waardoor de puck via Waite het doel in verdween.

In de vijftiende minuut verdubbelde Ivan Ciernik de voorsprong voor Köln. De 29-jarige Slowaak is de laatste wedstrijden in bloedvorm en scoorde ook de enige en dus winnende goal in de vierde wedstrijd. Twee minuten later bracht Bill Lindsay de voorsprong naar 3-0.

Ingolstadt drong wel wat meer aan in de tweede periode maar Köln bleef vrij makkelijk overeind. De Noorse verdediger Mats Trygg kon de wedstrijd al op slot gooien maar Trygg wist oog in oog met Jimmy Waite niet te scoren. In de slotfase van de tweede periode wist Dave McLlwain van dichtbij dan wel de vierde treffer te produceren. Na de goal waren er hevige protesten van Ingolstadt omdat McLlwain volgens hen in de crease zou hebben gestaan. Scheidsrechter Rick Looker besloot de goal na het bestuderen van de videobeelden toch toe te kennen aan Köln.

Daarmee was meteen de wedstrijd beslist en halverwege de derde periode tilde Köln de stand zelfs naar 5-0. Aaron Gavey verlengde een schot van Mirko Lüdemann en liet daarmee Waite kansloos. Vijf minuten voor tijd wist Rob Valicevic de eretreffer nog te noteren voor Ingolstadt.

De ploeg van Doug Mason kan zich nu gaan richten op de volgende tegenstander. Adler Mannheim, de beste ploeg van het reguliere seizoen, is de volgende hindernis op weg naar de finale. De serie start op zondag 1 april met een thuiswedstrijd voor Mannheim.

Ook Nürnberg plaatste zich voor de halve finales door Hannover in de zesde wedstrijd uit te schakelen. De eerste twee wedstrijden in deze kwartfinale werden nog gewonnen door Hannover maar de Ice Tigers sloegen terug door vier wedstrijden op rij te winnen. Over de laatste zege is het laatste woord overigens nog niet gezegd.

De zesde wedstrijd in Hannover begon uitstekend voor de bezoekers. Verdediger Jame Pollock scoorde tweemaal zodat Nürnberg kon gaan rusten met een 0-2 voorsprong. Pollock was met 22 treffers al de meest productieve speler van zijn ploeg in het reguliere seizoen. Inmiddels heeft de 27-jarige Canadees ook al vier treffers op zijn naam staan in de playoffs.

Toch wist Hannover zich te herstellen van de zwakke start. Halverwege de tweede periode scoorde Eric Nickulas de aansluitingstreffer voor de thuisploeg en na vijf minuten in de derde periode kwam Hannover nog op gelijke hoogte met Nürnberg. De ervaren verdediger Brad Schlegel schoot de puck langs goalie Jean-Francois Labbé.

Overtime moest uiteindelijk een winnaar aanwijzen en dat werd Nürnberg. In de 17e minuut van de verlenging speelde scheidsrechter Martin Reichert een hoofdrol. Eerst stuurde hij verdediger Sascha Goc voor twee minuten naar de strafbank en even later mocht ook Todd Simpson plaatsnemen naast Goc. Nürnberg profiteerde van dit numerieke overwicht en net als in de vijfde wedstrijd schoot weer Brian Swanson de winnende treffer in overtime achter goalie Jung.

Hannover was na het doelpunt woedend op Reichert en Todd Simpson maakte het zo bont dat hij nog een match penalty ontving. Het zou geen invloed meer hebben op de eindstand in de serie, Nürnberg mag het in de halve finale opnemen tegen Düsseldorf. De eerste wedstrijd van deze serie zal ook op zondag 1 april worden gespeeld.