Kemphanen anthony close 0809

26 oktober 200800:00

Hanen snoept punt van Tilburg

Tilburg Trappers had overtime nodig om Eindhoven te kloppen, Amsterdam was Groningen pas na penaltyshots de baas en Nijmegen kroop in Heerenveen door het oog van de naald. De verschillen in de eredivisie zijn voorlopig niet groot, wat de spanning in de competitie ten goede komt.

Eindhoven Kemphanen - Tilburg Trappers

De laatste keer dat Eindhoven Kemphanen een punt pakte tegen Tilburg Trappers was in oktober 1996. Toen kon je nog gewoon gelijkspelen in de Nederlandse competitie en eindigde de wedstrijd in 4-4. Tot nu toe dit seizoen krijgt Kemphanen heel veel complimenten, maar lukt het nog niet om de punten te veroveren. Tegen Tilburg Trappers was het team van Leo van den Thillart heel dicht bij een stunt, maar uiteindelijk was het Don Nichols die in overtime de ongeslagen status van Trappers handhaafde.

De grote uitblinker in de wedstrijd was wederom Matt Anthony. De voormalige doelman van de Windsor Spitfires speelde de afgelopen jaren niet veel wedstrijden, maar staat op zeker in de top drie van goalies in Nederland dit seizoen. Ook tegen Tilburg verrichtte de Canadees weer een aantal wonderen, waardoor zijn team in ieder geval een punt overhield aan de ontmoeting en voorlopig naar de zevende plek op de ranglijst klimt.

Trappers had wellicht nog het weekend in de Baltische staten in de benen en miste ook een handvol spelers door blessures. De ploeg van Larry Suarez kon in Eindhoven nooit een vuist maken en mocht uiteindelijk Don Nichols bedanken voor twee belangrijke doelpunten die de ploeg alsnog de zege brachten. Nichols heeft als geen andere speler in de Nederlandse competitie de gewoonte om het initiatief te pakken om zijn ploeg te redden.

Billy Thompson kreeg voor Trappers de start in de Brabantse derby. Al binnen een minuut lag de puck achter hem toen Kevin Galerno door de defensie schaatste en raakschoot. Pas een kwartier later kwam het aanzienlijk hoger aangeslagen Trappers langszij via Matt Smith. De gelijkmaker kon Trappers niet echt op gang brengen en halverwege de ontmoeting trof Galerno voor de tweede keer, een treffer die opnieuw werd voorbereid door de uitblinkende Tyler Hilbert.

Pas in de loop van de derde periode kwam Trappers opnieuw op gelijke hoogte. Matt Smith was een tijd van het ijs geweest nadat hij door een teamgenoot vol met de puck in het gezicht was geraakt, maar na vier minuten in de derde periode stond hij op de juiste plek voor zijn liga-leidende dertiende treffer in slechts zes wedstrijden. Opnieuw gaf Kemphanen echter niet op. Robbert Maas en Jeffrey Melissant zijn beiden in Stappegoor opgeleid en zij combineerden amper twee minuten later voor de 3-2.

Dat werd dus nog even peentjes zweten voor het Tilburgse deel van de 850 toeschouwers. Gelukkig is daar Don Nichols die de ploeg uit de put hielp. Eerst met de gelijkmaker, daarna met de winnende goal in overtime. De verdediger heeft dit seizoen zes keer gescoord, maar drie van deze treffers waren de winnende voor Trappers. Alleen Andre Gill van Amsterdam heeft meer game winning goals op zijn naam.

Amstel Tijgers - Groningen Grizzlies

Amstel Tijgers won ook de thuiswedstrijd tegen Groningen en handhaaft zich daarmee aan de kop van de ranglijst. Het team van Ron Berteling had in een bijzonder doelpuntrijke wedstrijd echter penaltyshots nodig om Grizzlies te bedwingen. Tot vier keer toe keken de Groningers tegen een achterstand aan, maar tot vier keer toe kwam het team van Sergei Yashin weer langszij. Uiteindelijk schoot Craig Sanders na een serie van zeven penaltyshots eindelijk de beslissende binnen.

Na zes minuten spelen leek er geen vuiltje aan de lucht voor Amsterdam, dat al twee keer had gescoord. Andre Gill en Kent Merriam maakten de goals. In de slotminuut van de eerste periode wisten Noel Coultice en Arjan Peters de stand weer gelijk te trekken. Ram Sidhu bereidde beide treffers voor. Dit werk leek voor niets nadat Alexander Schaafsma in de openingsminuut van de tweede periode weer raakschoot. Derek Bachynski maakte zeven minuten later opnieuw gelijk.

Dit spelletje herhaald ezich nog een keer halverwege de wedstrijd. Eerste Ivy van den Heuvel met zijn derde goal van het seizoen en vervolgens Bachynski met zijn zesde treffer, zodat ook bij de aanvang van de derde periode de stand nog in evenwicht was. Dat zou het ook blijven tot na het einde van de reguliere speeltijd. Via Kent Merriam en Marcel Kars sloeg Amsterdam een gat van twee goals, maar Reinier Holthof en in de slotminuut van de wedstrijd Lance Morrison zorgden dat de overtime bereikt werd en uiteindelijk de penaltyshots.

Heerenveen Flyers - Nijmegen Devils

Nijmegen Devils haalde uit in Heerenveen de derde zege op rij. Goudhaantje TJ Sakaluk nam in de derde periode de winnende goal voor zijn rekening. Het was echter alles behalve een eenvoudige zege voor het team van Frank Gentges. Een powerplay met twee man meer op het ijs van Flyers bood de gastheren de gouden mogelijkheid een punt over te houden aan de wedstrijd, maar uiteindelijk hield Nijmegen het achterin dicht voor een 4-3 overwinning.

Levi Houkes opende vroeg in de wedstrijd de score met een shorthanded goal en na een kwartier spelen bedroeg de Nijmeegse voorsprong al twee goals dankzij een powerplay-goal van Salaluk. Ex-Nijmegen-captain Bert van den Braak bereidde echter in de tweede periode twee goals voor, zodat beide teams met een gelijke stand de slotperiode ingingen. Bij Flyers het debuut van verdediger Arthur Fritsch, terwijl bij Nijmegen doelman Boris Ackers zijn debuut als starter maakte. Aan de andere kant van het ijs Sjoerd Idzenga, die de lange voorbereiding van Nijmegen meemaakte. William Reber en Hans Kroon waren de Friese doelpuntenmakers.

Jason Baclig en TJ Sakaluk sloegen in de laatste tien minuten van de wedstrijd toe om Nijmegen de beslissende voorsprong te geven, hoewel een powerplaygoal van Nick de Jong, ook al ex-Nijmegen, de spanning er nog heel lang inhield. Aan het einde van de wedstrijd een opstootje tussen Fritsch en Jesse Baraniuk, maar de punten gingen gewoon mee terug naar Nijmegen.