WK torun barmy army 130409

15 april 200900:00

Door Remco

Het Britse geheime wapen

Tijdens IIHF-toernooien zijn stille en lege tribunes bepaald geen uitzondering. Bij de wedstrijden van Groot-Brittannië is het echter altijd feest. IJshockey.com maakte kennis in Torun met de organisatie achter de Britse fans.

Deze week hebben ook de Poolse ijshockeysupporters uit Torun en omstreken kennisgemaakt met het bonte gezelschap dat massaal is afgereisd naar de Poolse provinciestad. Maar liefst 160 Britten zijn via de supportersclub The Fifth Line bij dit wereldkampioenschap aanwezig. Het echtpaar Petrie dat leiding geeft aan de grote groep.

The Great Britain Supporters Club (GBSC) is in 1993 opgericht door Annette en Allan Petrie. In dat jaar reisden 25 fans uit heel Engeland af naar het WK dat in Eindhoven plaatsvond. In Eindhoven kwamen de fans erachter dat sommige supporters teveel betaald hadden voor de reis en het verblijf. Na het WK besloten Annette en Allan Petrie om met de GBSC te beginnen om zodoende de Britse fans georganiseerde reizen te kunnen aanbieden. Sindsdien is de GBSC overal geweest van Nederland tot Slovenië en van Litouwen tot Italië.

Het doel van de GBSC is tweeledig. Aan de ene kant reizen ze mee om steun te geven aan alle nationale teams van Groot-Brittannie inclusief het nationale damesteam en de diverse jeugdteams. Daarnaast houdt de groep zich bezig met het werven van geld om de Britse ploeg te ondersteunen. Vice-voorzitter Allan Petrie: ‘Dit jaar hebben we 2000 pond opgehaald en hebben we de ploeg nieuwe off-ice kleding gegeven. In de vijftien jaar die we nu bestaan hebben we al meer dan vijftigduizend pond opgehaald.'

Voor dit WK in Torun heeft The Fifth Line zelfs een speciale reisgids gemaakt. Daarin staat een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van de Poolse stad, maar ook informatie over hotels, restaurants en toeristische attracties. Deze week is overigens niet alleen de groep van 160 man in Torun actief. Ook is er een select groepje fans afgereisd naar Italië om daar het damesteam van Groot-Brittannië aan te moedigen. Petrie: ‘Er is een groepje van twaalf mensen die heeft besloten om de dames te gaan volgen. Zij hebben de keuze gemaakt om niet naar het eerste team van de mannen te gaan. Het damesijshockey zit namelijk behoorlijk in de lift. Het team boekt zelfs aansprekende resultaten tegen ploegen die een niveau hoger spelen.'

De GBSC kent aantallen die in Nederland niet gehaald worden. In Torun zijn weliswaar een vijftiental fanatieke en trouwe Nederlandse supporters aanwezig, toch staat dit niet in verhouding met het Engelse legioen. Zelfs bij toernooien van de jeugdteams zijn ongeveer 25 Engelse fans aanwezig.
Engeland kent naast het ijshockey wel meer sporten waar fans gegroepeerd achter het nationale team staan. Het bekendste voorbeeld is de ‘Barmy Army', een groep cricketfans die onder deze naam het Engelse cricketteam over de hele wereld volgt. De term komt ook terug bij de GBSC dat regelmatig de tekst ‘GB, Barmy Army' door de ijshockeystadions laat schallen.

Verder lijkt de GBSC veel op het soort publiek dat meereist met het Nederlands voetbalelftal. Pruiken, vlaggen, shirts en de meest kleurrijke outfits horen bij de Britse ijshockeysupporters. Tot nu toe zijn er ook weinig ongeregeldheden geweest bij dit vrolijke gezelschap. Petrie: ‘Het is af en toe wel lastig. We zitten hier natuurlijk met fans van alle verschillende clubs in Engeland. We hebben bijna allemaal een andere mening of voorkeur maar we respecteren elkaars mening, waardoor de sfeer uitstekend blijft. Als dat respect niet aanwezig was, dan kunnen wij er wel mee stoppen.'
Morgen speelt het Britse team tegen Nederland. Vorig jaar vernederden de Britten Nederland met 8-2. Bij elke Britse goal zong de GBSC het lied ‘Hey Rock and Roll, GB scored a goal'. Hopelijk voor de ploeg van Tommie Hartogs zal dit lied op donderdagmiddag niet te horen zijn in Torun. Toch kunnen de Nederlanders buiten de wedstrijden tegen Groot-Brittannië rekenen op de steun van de GBSC.

Voorzitter Annette Petrie volgt het Nederlandse ijshockey en is al jaren groot fan van bondscoach Tommie Hartogs. Aan ijshockey.com deed de voorzitter een belofte: ‘Tegen Roemenie zal ik mijn shirt van Hartogs weer aandoen voor jullie. Het shirt heb ik al meer dan tien jaar geleden gekregen van Tommie nadat hij het op een WK had gedragen.' Nu maar hopen dat het shirt van Hartogs geluk gaat brengen. Vorig jaar tegen Zuid-Korea bracht het in ieder geval wel Vrouwe Fortuna op de hand van Oranje.