1 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Het ijshockeyjaar 2008

De jaarwisseling is een mooi moment om even kort terug te kijken op het afgelopen kalenderjaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Het is echter bovenal een uitgelezen mogelijkheid voor de mensen van IJshockey.com om alle ijshockeyliefhebbers in Nederland een voorspoedig 2008 toe te wensen.

Het jaar 2007 zag een aantal belangrijke ontwikkelingen voor het Nederlandse ijshockey. De promotie van het nationale team U18 is daarvan misschien wel de belangrijkste. Dit geeft Nederlandse jeugdspelers de kans om hun krachten te meten met hun leeftijdsgenoten in sterkere ijshockeylanden. Het wereldkampioenschap in Riga, Letland wordt een spannend avontuur.

Het debuut van Tom Hartogs als bondscoach op het wereldkampioenschap in China leverde Nederland redelijk makkelijk klassebehoud op. Dit gebeurde bovendien met een vernieuwde, jongere selectie met potentie voor groei. Als voor het WK in Oostenrijk alle potentiële internationals beschikbaar zijn, moet het mogelijk zijn om in Innsbruck mee te doen om een medaille.

Bij de Nederlandse IJshockeybond gaat veel veranderen het komende jaar. De stabiele factor van de afgelopen jaren, Henk Hille, heeft definitief afscheid genomen als bondsdirecteur. Voorlopig wordt hij niet permanent vervangen, waardoor er meer taken door andere betrokkenen moeten worden uitgevoerd. De rol van de nieuwe bondsvoorzitter Joop Vullers is daarbij cruciaal. Het is afwachten of hij de clubs beter op Ă©Ă©n lijn kan krijgen dan zijn voorganger Jan de Greef.

Tilburg Trappers pakte na enkele jaren weer een hoofdprijs met de landstitel, terwijl Amsterdam afscheid nam van zijn dominante rol in het Nederlandse ijshockey met de nationale beker. In de zomer de intussen bijna traditionele strijd op leven en dood bij enkele clubs. In dit geval waren het Den Haag en Nijmegen waar pas op het laatste moment redding kwam. Hijs werd dankzij een suikeroom plotsklaps een factor van belang, terwijl Nijmegen onder de nieuwe naam Devils de lokale bevolking en sponsoren weer warm krijgt voor de sport.

Even belangrijk was de terugkeer van Groningen op het hoogste niveau. In het verleden natuurlijk een ijshockeybolwerk van niveau en de afgelopen jaren zeer succesvol in de eerste divisie. Het valt de jonge ploeg niet mee te strijd aan te gaan met de rijkere teams met veel buitenlanders, maar dat was eigenlijk vooraf aan het seizoen al duidelijk. Hopelijk is er in het noorden continuĂŻteit op de langere termijn.

De twee ploegen die vorig jaar om het kampioenschap streden, zijn ook dit jaar de dominante teams. Tilburg Trappers bouwt succesvol voort op de goede finish van het afgelopen seizoen, terwijl Heerenveen Flyers de selectie stevig onder handen heeft genomen om na een aantal jaar van tweede plaatsen eindelijk een trede hoger te eindigen op het erepodium. De bekerfinale halverwege januari biedt een eerste belangrijke krachtmeting tussen de twee topclubs.

Voor ijshockey.com was 2007 ook bijzonder succesvol. Het aantal pageviews op de hoofdsite is wederom met meer dan een kwart gestegen, terwijl de site intussen zo'n twintigduizend unieke bezoekers per maand trekt. Het aan de site gekoppelde forum heeft ook zijn drukste jaar ooit achter de rug en is met de recentelijk gelanceerde nieuwe technologie klaar voor het nieuwe jaar.

In 2008 bestaat de website, nog altijd volledig gerund door vrijwilligers, alweer tien jaar. Toch wel een opmerkelijk jubileum, waar ongetwijfeld tijdens het jaar nog uitgebreid aandacht voor zal komen. Plannen voor 2008 bestaan onder meer uit coverage van de bekerfinale en het wereldkampioenschap in Innsbruck. Ook de ontknoping van de competitie zal natuurlijk de nodige aandacht krijgen.

Tenslotte wil ik toch ook nog even stilstaan bij Tonny Minten, die onder meer voor IJshockey.com de afgelopen jaren verslag deed van de hoogtepunten op de ijshockeykalender. Vlak voor de start van het nieuwe seizoen overleed hij onverwacht en veel te jong. Zijn stem en enthousiasme voor de ijshockeysport worden gemist.

IJshockey.com bedankt alle trouwe bezoekers, sponsoren en medewerkenden die het voor ons mogelijk maakten weer een compleet kalenderjaar aan ijshockeynieuws in beeld te brengen. Laten we er met zijn allen een mooi 2008 van maken.