25 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Hijs dwingt 3e wedstrijd af

Anton Butochnov deed zijn oude club Heerenveen de das om met twee goals en een assist in de 5-2 overwinning voor Den Haag in Leeuwarden. Hierdoor gaat deze halve finaleserie naar een beslissende derde wedstrijd. Waar en wanneer deze wedstrijd gespeeld gaat worden, is nog niet duidelijk.

Door brand in de machinekamer van de Uithof is er komende week geen ijs beschikbaar in Den Haag. Mogelijk wordt er komende dinsdag uitgeweken naar het Silverdome in Zoetermeer, maar ook een andere speeldatum is een mogelijkheid. Het is wel typisch dat de wedstrijd moet uitwijken. De ontmoeting van zondag werd gespeeld in de kille hal in Leeuwarden, omdat Thialf in gebruik is voor een World Cup in shorttrack.

Heerenveen kwam via Erik Landman nog wel op voorsprong, maar trof een Den Haag dat een stuk betere wedstrijd op het ijs legde dan afgelopen vrijdag en bovendien weer kon rekenen op de sterk spelende Sami Heinonen, die zich ondertussen heeft bewezen als een enorme aanwinst voor de eredivisie.

Dat is al enkele jaren bekend van Jan-Jaap Natte. De international is ondanks de stortvloed aan imports bij Den Haag op dit moment gewoon de topscorer. Na een kwartier spelen scoorde hij met zijn tiende goal van het seizoen de gelijkmaker. De geboren Rotterdammer heeft na vijftien wedstrijden al 26 punten verzameld en levert daarmee een sterke bijdrage aan de opmars van Den Haag. Naast zijn treffer had hij ook nog twee assists in de wedstrijd.

Anton Butochnov had tot nu toe dit seizoen nog moeite om het net te vinden namens Den Haag. De OekraĂŻner arriveerde pas enkele weken na het begin van het seizoen in Den Haag en had blijkbaar moeite om op gang te komen. Een ontmoeting met zijn oude team Heerenveen bleek de olie voor zijn motor en in de tjokvolle hal in Leeuwarden zorgde hij een minuut na de treffer van Natte voor de 2-1. John Hecimovic had met een assist zijn eerste punt in de Nederlandse competitie. Beide treffers vielen overigens terwijl Heerenveen met twee man minder op het ijs stond.

Na een doelpuntloze tweede periode was het een andere ex-Flyer die voor de 3-1 zorgde. Matt Korthuis pikte zijn tiende treffer van het seizoen op. Toen Andri Salomonson enkele minuten later ook doelman Kelleher wist te passeren was de ontmoeting grotendeels beslist. Via een powerplay-goal van Michael Nason sputterde Flyers nog even tegen, maar Anton Butochnov zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Heerenveen verdere gedachten aan een comeback kon laten varen.