Hys kampioensfoto 1011 paul

19 oktober 201119:58

Door Joep Meijsen

Hijs en Caps naar Hongarije

Den Haag en Turnhout beginnen vrijdag aan een nieuw Europees avontuur. In Dunaujvaros in Hongarije gaan de ploegen proberen een plek te veroveren in de derde ronde van de Continental Cup.

Buiten de onofficiële European Trophy om, is de Continental Cup het enige IIHF clubtoernooi dat nog gehouden wordt. Ooit gelanceerd als de opvolger van de Europa Cup, is het toernooi de laatste jaren verworden tot een evenement waaraan vooral kleinere ijshockeylanden in Europa meedoen. Voor iedere ronde zijn bovendien al teams geplaatst zonder zich te hoeven kwalificeren.

Turnhout plaatste zich voor het toernooi in Dunaujvaros door het kwalificatietoernooi in Ankara te winnen. Het uitstapje naar Turkije leverde weliswaar gezondheidsproblemen op voor een deel van de selectie, maar dus ook een ticket voor de tweede ronde van de Continental Cup. Den Haag, gastheer Dunaujvaros en de Spaanse kampioen Jaca zijn al geplaatst voor het toernooi.

Vorig jaar organiseerde Tilburg Trappers in eigen huis de tweede ronde, maar slaagde er toen niet in om zich voor de derde ronde te kwalificeren. Het Poolse Cracovia Krakow eindigde als eerste in de poule. Een jaar eerder nam Den Haag voor het eerst in de clubgeschiedenis deel aan de Continental Cup en slaagde er wel in de derde ronde te bereiken. Dit gebeurde tijdens een kwalificatietoernooi in het Roemeense Miercurea Ciuk. Daar werd toen ook afgerekend met een Hongaarse tegenstander.

In de derde ronde trof Den Haag toen sterke tegenstanders in het Italiaanse Bolzano, het Britse Sheffield en het Sloveense Maribor, waarbij de Britten uiteindelijk de finale haalden. Dit jaar lijkt op voorhand te strijd om het bereiken van de derde ronde tussen Hijs en de gastheren te gaan, waarbij de beide ploegen elkaar al op de openingsdag van het toernooi tegenkomen in de avondwedstrijd.

De spelers van Den Haag die afgelopen voorjaar bij het WK in Boedapest waren, zullen een aantal bekenden tegenkomen. Dunaujvaros leverde een stuk of acht internationals aan de Hongaarse nationale ploeg, die in de slotwedstrijd tegen Italië de kwalificatie voor de A-poule misliep. De Italianen wonnen die wedstrijd in overtime dankzij een treffer van Armin Helfer.

De Hongaren, die ook uitkomen op het tweede niveau in Oostenrijk, hebben naast de Hongaarse kern ook de beschikking over enkele buitenlandse versterkingen. De Slowaakse doelman Peter Sevela is bezig aan zijn derde seizoen bij de Hongaarse ploeg en deed ervaring op het hoogste niveau in eigen land. Net als de Slowaakse doelman van Den Haag kwam Sevela ooit uit voor Banska Bystrica.

Aanvallend doet de voormalige Servische jeugdinternational Robert Sabados mee, evenals de ervaren Canadese prof Shawn Snider, die ervaring in de ECHL en OHL op zijn naam heeft. Ook is er nog de Oekraïnse Hongaar Artyom Vaszjunyin.

Turnhout treft in de openingswedstrijd de Spaanse kampioen Jaca, een ervaren deelnemer aan de Continental Cup en leverancier van een handvol internationals van Spanje, die ook al afgelopen voorjaar in actie kwamen bij het WK in Boedapest. De voormalige Nederlandse jeugdinternational Dave Stappershoef speelde enkele jaren geleden in Jaca.

De ploeg heeft vier imports in de opstelling, allen Franstalige Canadezen. Allen kwamen in het verleden uit op lager niveau in eigen land. De wedstrijd tegen Turnhout wordt vrijdagmiddag om 16.00 uur gespeeld. De avondwedstrijd tussen Den Haag en Dunaujvaros staat voor 20.00 uur op het programma.

Op zaterdag spelen de twee teams uit de North Sea Cup de middagwedstrijd tegen elkaar, terwijl Den Haag het toernooi op zondagmiddag afsluit tegen Jaca. Turnhout treft dan op Dunaujvaros. De wedstrijden zijn, als het goed is, via een livestream te volgen via de website van de Hongaarse gastheren.