Hijs Jozef Cierny

2 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Hijs haalt ervaren Slowaak

Den Haag heeft de 34-jarige Slowaak Jozef Cierny aangetrokken. De Slowaak heeft een lange staat van dienst in Noord-Amerika en de DEL, maar kwam de afgelopen jaren uit in eigen land en recentelijk in Oostenrijk. Cole Koidahl moet het veld ruimen voor de nieuwkomer.

Cierny speelde in 1993/94 ooit Ă©Ă©n wedstrijd in de NHL voor de Edmonton Oilers. De op 13 mei 1974 in Zvolen, Slowakije geboren aanvaller werd twee jaar eerder als 35e gedraft in de NHL. In totaal speelde hij zes seizoenen in Noord-Amerika, voornamelijk in de AHL en de toen nog daaraan gelijkwaardige IHL. Zijn topjaar had hij in 93-94 toen hij voor de Cape Breton Oilers dertig goals en 27 assists op zijn naam bracht in 73 wedstrijden.

Eind jaren negentig maakte hij de overstap naar de hoogste Duitse liga, de DEL, waar hij drie jaar uitkwam voor Neurenberg. In zijn eerste twee seizoenen liep hij daar op ongeveer een punt per wedstrijd. In 2000 keerde hij terug naar zijn geboortestad, waar hij sindsdien speelt. Wel maakte hij enkele jaren geleden nog een kort uitstapje naar de hoogste Deense liga. Afgelopen seizoen had hij 16 goals en 27 assists in 54 wedstrijden bij Zvolen.

In november stapte hij echter over naar Graz, dat uitkomt op het hoogste niveau in Oostenrijk. Daar speelde hij uiteindelijk tien wedstrijden waarin hij twee goals en een assist voor zijn rekening nam. Graz beschikt over meer buitenlanders dan het volgens het puntensysteem in de eigen liga mag opstellen en besloot Cierny samen met de Sloween Ivo Jan terug naar huis te sturen.

Den Haag wisselt de transferkaart van aanvaller Cole Koidahl in. Deze blijkt niet de afmaker waarop Den Haag had gehoopt en bevindt zich nog in zijn proefperiode. Koidahl speelde uiteindelijk elf wedstrijden voor Hijs waarin hij vier keer scoorde en een assist meepikte. Voor Hijs is het inwisselen van Koidahl voor Cierny de laatste transfer van het seizoen.