12 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

HIJS haalt Tsjech Bohac

Den Haag breidt de selectie nog verder uit met de Tsjech Jan Bohac. De 25-jarige aanvaller heeft ervaring op het hoogste niveau in eigen land en in Frankrijk, Noorwegen en Italië. Mogelijk debuteert hij vanavond al.

Bohac speelde vorig jaar voor Fassa in de hoogste Italiaanse liga. Hij kwam daar in veertig wedstrijden tot acht doelpunten en 27 assists. De speler uit de jeugdopleiding van Slavia Praag werd in 2000 door de Ottawa Senators gedraft in de derde ronde en kwam uit voor de nationale jeugdteams van Tjechië. Volgens Hys is het een speler die zowel offensief als defensief zijn mannetje staat.

Tijdens het wereldkampioenschap voor spelers onder de 18 jaar was hij in 2000 goed voor 1 goal en twee assists in zes wedstrijden. Datzelfde jaar debuteerde hij ook in Jong Tsjechië, waar hij twee jaar later nog een wereldkampioenschap mee zou spelen. Tussen 1999 en 2001 kwam hij bovendien 53 keer uit voor het eerste team van Slavia Praag, een van de topclubs in Tsjechië. Hij was daarbij goed voor twee goals en drie assists.

De fysiek sterke center begon daarna aan een omzwerving die hem langs verschillende clubs in eigen land bracht en daarna naar het buitenland, waar hij zijn opwachting maakte bij Briancon in Frankrijk. In negentien wedstrijden was hij hier goed voor vijf goals en negen assists. Twee seizoenen bij Frisk Asker Tigers in de Noorse liga brachten hem uiteindelijk via Italië naar Den Haag.

Den Haag gaf eerder deze week al aan dat er nog een aanvaller zou worden toegevoegd aan de selectie. Hijs maakt dit jaar een doorstart, waarbij stevig de bezem is gehaald door de selectie. Bohac is de veertiende nieuwkomer in het team van Alan Jacob en de vijfde Tsjech in het team. Eerder werden al Robert Horak, Milan Kollar, Bohuslav Subr en Dussan Halloun aangetrokken.

Den Haag presenteert zich vanavond vooraf aan de wedstrijd tegen Heerenveen aan het eigen publiek. Daarbij verzorgt John Williams de presentatie en zal een brassband de sfeer in De Uithof opfleuren. De avond begint om 20.00 uur, de wedstrijd staat voor drie kwartier later op het programma.