16 september 200700:00

Door Joep Meijsen

HIJS haalt versterkingen

De Finse Rus Aleksandr Baryshev is de eerste nieuwe import voor Den Haag. De 23-jarige verdediger speelde vorig jaar op het derde niveau in Finland en vormt de eerste van een reeks versterkingen voor het vernieuwde Den Haag. Twee Noord-Amerikanen komen op proef.

Dat meldt de club. Baryshev speelde afgelopen seizoen voor Jeppis HT Pietarsaari in de lagere Finse liga, waar hij dertien doelpunten en dertien assists voor zijn rekening nam. Het was zijn tweede seizoen op dat niveau, nadat hij als jeugdspeler bij een andere Finse club heeft gespeeld.

Baryshev is afkomstig uit Moermansk in Rusland, maar beschikt ook over een Fins paspoort. De 1,86 grote en 93 kilo zware verdediger tekende de afgelopen twee seizoenen voor meer dan honderd strafminuten per jaar. Baryshev is de eerste nieuwe import voor Den Haag, dat van plan is de komende periode nog een reeks versterkingen bekend te maken.

De club krijgt daarvoor onder meer vijf spelers op proef. Het betreft onder meer de Nederlandse-Canadees Martin Bruinsma, die vorige week in het Algemeen Dagblad nog genoemd werd als vaste speler. Een andere speler die zijn geluk komt beproeven in de Uithof is Garret Vaslet, die vorig jaar in de kampioensploeg van Groningen speelde in de Eerste Divisie. De geboren Amerikaan, die zowel als aanvaller als in de verdediging uit de voeten kan, had daar achttien goals en 22 assists in 24 wedstrijden.

De spelers krijgen de kans om zich te bewijzen tijdens dagelijkse trainingen van de club, die in Zoetermeer plaats zullen vinden. Daarnaast heeft HIJS twee oefenwedstrijden op het programma staan. Op 28 september thuis tegen Geleen, terwijl twee dagen later de terugwedstrijd in Limburg op het programma staat.

De selectie van de club bestaat vooralsnog uit tien spelers, waarbij Tony Demelinne niet meer zit. De jeugdinternational beproeft volgens HIJS wederom zijn geluk in Noord-Amerika. Wel maakt Rudie van der Holst (ex-Groningen) deel uit van het team, alsmede de verdedigers Dennis Schreur (ex-Heerenveen), Job den Dulk en de nieuw aangetrokken Baryshev. Als aanvallers zijn Jan-Jaap Natte, Andri Salomonson, James Easter, Alan van Bentem en Jimmy Raats opgenomen in het team van Alan Jacob.

De club wil de komende dagen nog minimaal drie verdedigers, drie aanvallers en een goalie presenteren. Daarnaast komt er een nieuwe website in de lucht en zijn de nieuwe clubkleuren bekend. Het gaat om de oude kleuren van HIJS, donkerblauw en lichtblauw met een tintje rood.