6 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Hijs legt Gijs op pijnbank

Den Haag kende zaterdagavond geen genade tegen de oude club van coach Andy Tenbult. Voor vijfhonderd toeschouwers won Hijs met liefst 17-2. Andri Salomonson en Jan Bohac hadden dieder drie goals en een assist. Josh Mizerek zelfs drie goals en twee assists.

Daarmee wint Andy Tenbult ook zijn tweede wedstrijd als coach van Den Haag. Kanttekening daarbij is wel dat hij met zijn ploeg nog alleen tegen de twee laagst genoteerde teams op de ranglijst heeft gespeeld. Teams die twee keer al een wedstrijd in de benen hadden zitten van een dag eerder met een redelijk positief resultaat.

Voor Groningen was dat de keurige 0-4 nederlaag in eigen huis tegen Heerenveen van vrijdag. Het team speelde daar een goede wedstrijd en had zelfs in delen van de wedstrijd de betere kansen. Het goede gevoel hierover zal ongetwijfeld voor het belangrijkste deel weer zijn verdwenen na afloop van de monsternederlaag tegen Den Haag. Het was de veertiende nederlaag op rij voor Groningen.

Het begon nog goed voor Gijs, dat anders dan Nijmegen minder moeite heeft om zelf het net te vinden. Na zeventien seconden spelen legde Mark Allen de puck achter de beste speler van de Nederlandse competitie in november, Sami Heinonen. Ruim acht minuten lang mocht Groningen de voorsprong koesteren, daarna kwam de doelpuntenmachine van Den Haag op gang. Paul Vincent ontbrak overigens bij de gastheren.

Josh Mizerek zorgde voor de gelijkmaker, Andri Salomonson bracht Den Haag op voorsprong en via wederom Mizerek en Jan-Jaap Natte ging Den Haag alsnog met een ruime voorsprong de pauze in. Steve Howard (2), Anton Butochnov (2), Jan Bohac (3), Bohuslav Subr, Jeams Easter, Natte en Salomonson (2) wisten in het restant van de ontmoeting hun doelpuntentotaal voor het seizoen verder uit te bouwen. Nathan Daly deed dat nog voor Groningen.

De volle winst van Den Haag in combinatie met het puntverlies voor Amsterdam in Heerenveen zorgt voor een gat van vier punten tussen de nummer vier van de ranglijst en de nummer vijf. Den Haag heeft bovendien minder verliespunten dan de nummer drie, Geleen. De komende week wordt veel duidelijk wat betreft de play-offs. Den Haag treft woensdag Heerenveen, vrijdag Amsterdam en zondag Geleen.