28 september 200700:00

Door Joep Meijsen

HIJS legt Ned-Can vast

De Nederlands-Canadees Marcel Bruinsma heeft na een proefperiode een contract aangeboden gekregen van Hijs Den Haag. De 21-jarige aanvaller speelde de afgelopen jaren in de jeugdliga British Columbia Hockey League.

Dit is Ă©Ă©n niveau onder de major junior leagues. Afgelopen jaar kwam Bruinsma uit voor de Victoria Grizzlies, voor wie hij veertien goals en 22 assists voor zijn rekening nam in zestig wedstrijden. Daarbij passeerde hij voor het derde seizoen op rij de grens van honderd strafminuten.

De drie seizoenen daarvoor was Langley Hornets zijn club, waarbij hij in zijn tweede en derde jaar telkens rond de veertig punten in vijftig wedstrijden voor zijn rekening nam. Bruinsma is al enige tijd in Nederland en trainde mee bij Hijs. Hij maakte daarbij een dusdanige indruk dat besloten is hem in Nederland te houden.

Bruinsma werd op 21 januari 1986 geboren en heeft de beschikking over een Nederlands paspoort. Volgens de regels van de IIHF zou hij echter pas na twee complete seizoenen in de Nederlandse competitie in aanmerking kunnen komen voor Oranje.