18 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Hijs pakt zege in Geleen

Den Haag scoorde drie onbeantwoorde treffers in de derde periode om een 3-5 zege te pakken in de uitwedstrijd in Geleen. Jan Bohac had twee goals en een assist voor Hijs, dat door de winst het eerste speelweekeinde van de competitie afsluit met de koppositie in de eredivisie.

Daarbij moet direct worden opgemerkt dat Heerenveen slechts Ă©Ă©n punt achterstaat, maar pas Ă©Ă©n wedstrijd heeft gespeeld en Tilburg Trappers nog helemaal niet in actie is gekomen in de competitie. Toch betekent de zege van Den Haag een vorm van herstel na de nederlaag van afgelopen vrijdag na penaltyshots tegen Amsterdam en het doorbreken van een reeks van drie overwinningen in eigen huis voor Eaters.

De Limburgers kwam via een powerplaytreffer op voorsprong. Lambert Keulen scoorde zijn derde van het seizoen. Den Haag liep in de openingsfase tegen drie straffen op rij op en de derde keer profiteerde Geleen. Jan-Jaap Natte zorgde er nog voor het einde van de periode voor dat de stand weer gelijk kwam, in een wedstrijd waarin de Finse doelman van Hijs Heinonen zijn klasse bewees.

De wedstrijd stond net als die van zaterdag in Heerenveen onder leiding van een Hongaarse scheidsrechter en een Hongaarse linesman. Het arbitrale trio deelde bijna honderd strafminuten uit, waaronder drie tien minutenstraffen wegens checking from behind en een major penalty tegen Doug MacIver wegens een te hoog geheven stick die McGarry in het gezicht raakte zonder dat daarbij opzet in het spel was.

Tegen de tijd dat die laatste straf viel was de stand al 2-2, waarbij Marcel Bruinsma en Erik Tummers beiden een powerplay-goal voor hun rekening namen. Sowieso vielen zes van de acht treffers in de wedstrijd met een man meer op het ijs.

De derde periode bracht uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd. Eaters leek het initiatief te nemen via Andre Selander, maar uiteindelijk was het Den Haag dat met de punten de bus terug kon nemen naar de duinen. Jan Bohac nam twee powerplaygoals voor zijn rekening en Matt Korthuis scoorde vlak voor tijd de beslissende goal.

Daarmee begint de competitie aan een pauze van een week. Volgend weekeinde staat volledig in het teken van de halve finales van de bekercompetitie. Geleen mag vrijdag op bezoek in Tilburg, terwijl Den Haag het dezelfde avond thuis mag opnemen tegen Heerenveen.