22 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Hijs pikt Marek Babic op

Den Haag wisselt verdediger Aleksandr Baryshev in voor oud-Eater Marek Babic. De Slowaakse-Canadees speelde afgelopen seizoen grotendeels voor Valpellice op het tweede niveau in Italië.

In 47 wedstrijden in competitie en beker bracht hij daar twintig doelpunten en 25 assists op zijn naam voor zo'n beetje een punt per wedstrijd. Daarmee was de 29-jarige verdediger uit Bratislava de nummer vijf op de topscorerslijst van de ploeg. Tijdens zijn enige seizoen in Nederland, in 2004/05 speelde hij 37 wedstrijden voor Geleen, waarin hij dertien goals en elf assists voor zijn rekening nam.

Hij neemt de plaats in van Aleksandr Baryshev, die niet voldeed aan de verwachtingen van de technische leiding in Den Haag. De Finse Rus was halverwege september de eerste nieuwe aanwinst voor het vernieuwde Hijs. Sindsdien zijn de ambities bij Den Haag gewijzigd en dus is gekozen voor een speler met meer ervaring. Baryshev speelde in totaal drie wedstrijden voor Hijs en nam één assist voor zijn rekening.

Babic speelde als jeugdspeler op verschillende niveaus in Canada en de Verenigde Staten en was sinds zijn vertrek uit Geleen onder meer actief voor Torino in de tweede Italiaanse liga, Stuttgart in de Oberliga in Duitsland en HK Skalica op het hoogste niveau in Slowakije, alvorens in Italië bij Valpellice te landen.

De selectie van Den Haag begint daarmee completer te worden. Als de werkvergunning voor Babic op tijd rondkomt, speelt hij dinsdagavond al mee tegen zijn oude club Geleen. De club wacht ook nog op de werkvergunning van de Amerikaan Josh Mizerek, terwijl de formaliteiten voor aanvaller Anton Butochnov bijna rond zijn.

De Canadees Jonathan Gauthier is overigens nog op proef. Deze speler met onder meer ervaring in de Quebec Major Junior Hockey League en de East Coast Hockey League speelde vorig seizoen in Frankrijk, waar hij voor Amiens in 26 wedstrijden elf goals en 22 assists voor zijn rekening nam.