Eaters vs Capitals 260212

26 februari 201223:14

Door Joep Meijsen

Hijs schudt de kaarten en Caps stunten

De kaarten zijn geschud. Den Haag won zondagavond in Tilburg, waardoor de halve finales van de play-offs bekend zijn. Amsterdam stuntte tegelijkertijd in Geleen, waar de ploeg van Ron Berteling de tweede overwinning van het seizoen op zijn naam bracht.

Tilburg Trappers - Hijs den Haag

Vooraf was duidelijk dat wie deze wedstrijd zou winnen, bovenaan zou komen te staan in de poule. Dat werd uiteindelijk Den Haag, dat voor ruim 2200 toeschouwers de wedstrijd in de slotperiode naar zich toetrok. Zes verschillende Hagenaren kwamen tot score in de 6-5 overwinning.

Daardoor heeft Den Haag nu het thuisvoordeel in de serie tegen Eindhoven en heeft Geleen het thuisvoordeel in de best-of-five tegen Tilburg Trappers. Het hoofdgerecht van het Nederlandse ijshockeyseizoen belooft daarmee een smakelijke maaltijd te worden.

Tilburg profiteerde na enkele minuten spelen van een powerplay, waarbij Peter van Biezen tot scoren kwam. Gezien het sterkere spel van Tilburg in de openingsfase was dat ook verdiend. Den Haag profiteerde vijf minuten later van een straf tegen Robbert Maas om via de dit seizoen zeer sterk spelende Jordy van Oorschot de gelijkmaker binnen te schieten.

Ook na twintig minuten was het nog gelijk. Matt Korthuis had Den Haag voor het eerst in de periode op voorsprong gezet, terwijl Andreas Nilsson deze gelijkmaker voor zijn rekening nam. Omdat de actie in de tweede periode beperkt bleef tot een shorthanded goal van Alexander Selivanov en een treffer van Ritchie van Hulten was ook na de tweede pauze nog vanalles mogelijk.

Dit seizoen blinkt Tilburg uit in de derde periode, maar nu was het Den Haag dat extra gas in de tank had. Via een powerplaygoal van TJ Caig kwam de ploeg van Alexander Selivanov wedstrom op voorsprong en via treffers van John Gordon en Jan-Jaap Natte werd die voorsprong verder uitgebreid.

Tilburg kwam in de laatste zeven minuten nog dichtbij via goals van Raphael Joly en Pipo Limnell, maar de gelijkmaker zat niet meer in het vat. Daardoor worden de halve finales om het Nederlandse kampioenschap een herhaling van de halve finales van de beker, Den Haag - Eindhoven en Geleen - Tilburg.

Geleen Eaters - Amsterdam Capitals

Amsterdam Capitals sloot het seizoen op de best mogelijke manier af. Joey Oosterveld had drie goals en een assist in de 6-5 overwinning van de ploeg uit de hoofdstad tegen Geleen.

Het is de tweede overwinning van het seizoen voor Amsterdam, dat bij het begin van de North Sea Cup al Tilburg verschalkte. Vorige week was de ploeg nog dichtbij een puntje uit in Eindhoven, maar nu lukte het dus helemaal. En onverdiend was het zeker niet. Slechts twee goals in de derde periode van Geleen zorgden ervoor dat de marge nog krap werd. De slotfase was daarbij hectisch, waarbij assistent-coach Alexander Schaafsma, zelf als speler in de opstelling, nog van het ijs werd gestuurd, maar toen Jeffrey den Ridder voor het eindsignaal floot, konden de punten in de bus mee naar Amsterdam.

Voor Geleen had de wedstrijd feitelijk weinig meer te betekenen, maar toch waren er bijna negenhonderd toeschouwers naar Glanerbrook gekomen, waaronder werknemers van Nedcar. Zij zagen dat Amsterdam al vroeg een waarschuwingsschot afvuurde. Joey Oosterveld klopte de startende Rowan Delil. Tien minuten later werd het via Joy Turpijn zelfs 2-0.

Dat was dan blijkbaar de wekker die Geleen nodig had, want twee minuten later stond het via goals van Matthew Glasser en Lars Engwegen weer gelijk. Omdat in het restant van de periode John Versteeg en Jeffrey van Iersel het net wisten te vinden, was de stand ook in de eerste pauze nog gelijk

De tweede periode was helemaal voor Amsterdam, dankzij drie ‘unanswered' goals. Willy Schut, Calvin Pohlman en Joey Oosterveld kwamen tot scoren, de laatste met twee man meer op het ijs. Omdat Geleen hier in de derde doorgang alleen goals van Ian McDonald en Lars van Sloun tegenover zette, was de tweede overwinning van Amsterdam een feit.

Daarmee sluit de ploeg van Ron Berteling en Alexander Schaafsma het seizoen bijzonder positief af. Geleen kan zich gaan voorbereiden op de finale om de NSC-cup dinsdag in Den Haag en de serie in de play-offs tegen Tilburg.