1 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

Hijs stuit opmars van Grizzlies

Hijs den Haag heeft de opmars van Groningen gestuit door in het noorden met 5-1 te winnen. Nijmegen Devils veroverde ten koste van Grizzlies de vierde plaats terug met een benauwde thuiszege op Heerenveen Flyers.

Groningen Grizzlies - Hijs den Haag

Den Haag stuitte op zondagmiddag de opmars van Groningen Grizzlies. Het team van Brian de Bruyn handhaafde zich aan de kop van de ranglijst met een 1-5 overwinning in het noorden. James Easter had twee goals voor de Hagenezen. Groningen zag door de nederlaag een reeks van vier overwinningen op rij verbroken worden.

Door die reeks was Grizzlies gestegen naar de vierde plek op de ranglijst, maar levert door het verlies weer een plekje in. Door al zijn blessureleed speelde John Hecimovic pas zijn twaalfde wedstrijd van het seizoen. De uit Cambrigde, Ontario afkomstige power forward loopt echter wel op een gemiddelde van meer dan een punt per wedstrijd. In de eerste periode van de ontmoeting met Groningen schoot hij het enige doelpunt, zijn tiende van het jaar, binnen.

Hijs is naar verluid de ploeg met de hoogste begroting in de eredivisie, maar bestaat niet alleen uit imports. De drie volgende doelpunten in de wedstrijd tegen Grizzlies kwamen uit eigen keuken. In de tweede periode was het Tony Demelinne, dit jaar terug in Nederland na een verblijf in de Verenigde Staten, die de enige treffer scoorde. Diezelfde Demelinne bereidde vervolgens in de slotperiode twee goals van James Easter voor.

In die laatste periode scoorde ook Matt Korthuis nog, terwijl Ram Sidhu drie minuten voor tijd de eer van de Groningers redde met een powerplaygoal. Groningen mag nu zaterdag naar Utrecht, terwijl op zondag de thuiswedstrijd tegen Amsterdam op het programma staat. Den Haag wacht komende vrijdag de topper tegen Tilburg Trappers, terwijl de ploeg een dag later op bezoek mag in Amsterdam.

Nijmegen Devils - Heerenveen Flyers

Nijmegen Devils doorbrak op zondagmiddag een reeks van drie nederlagen door met 3-2 te winnen van Heerenveen Flyers. Matt Armstrong had twee goals voor de thuisploeg, terwijl Paul Vincent en Travis Chapman de goals van de Friezen voor hun rekening namen in een matige pot ijshockey.

Het was moeilijk voor te stellen dat hier de bekerwinnaar aan het spelen was tegen een ploeg die nog maar kort geleden Tilburg Trappers met 6-0 aan de kant zette. De twee teams grossierden in onzuivere passes, een rommelige opbouw en individuele fouten. Uiteindelijk was het echter Nijmegen dat met de overwinning ging strijken en daarmee ineens weer naar de vierde plaats van de ranglijst steeg.

De wedstrijd was amper begonnen of Nijmegen stond al voor. Marco Postma loste in de eerste de beste aanval een schot vanaf de zijkant dat pardoes langs Sjoerd Idzenga het doel inviel. De doelman van Heerenveen maakte de hele voorbereiding van Nijmegen mee dit seizoen alvorens terug te gaan naar zijn vorige club. Bij Nijmegen kreeg Corey Wogtech de start.

Waar Nijmegen de hele wedstrijd machteloosheid uitstraalde op de powerplay, was Heerenveen succesvol bij de eerste de beste kans. Paul Vincent passeerde de Nijmeegse doelman met een handig schot. Vincent was erg aanwezig in het Triavium. De opvallende aanvaller deed er alles aan om meer lijn te brengen in het spel van Flyers, maar bracht ook te veel tijd door in de strafbank.

Devils werd na de gelijkmaker lange tijd vastgezet, maar kwam dankzij een goal uit het boekje vlak voor het einde van de periode toch opnieuw op voorsprong. Met een strakke pass vond Jason Baclig zijn lijngenoot Matt Armstrong die van dichtbij met een one-timer de puck binnenschoot, voorlopig ook de laatste goal in de wedstrijd. De tweede periode was vooral een uitwisseling van machteloosheden, al kreeg Josh Reber een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Hij mocht alleen door richting Wogtech, klopte de doelman ook, maar zag zijn puck langs de lat schuiven en aan de andere kant wegspringen zonder de doellijn te passeren.

Vroeg in de derde periode werd Armstrong nog een tweede keer in stelling gebracht dichtbij het doel en ook nu maakte hij geen fout. Flyers zette in de slotfase nog veel druk op het doel van Nijmegen, slaagde er via Chapman nog in om verder terug te komen, maar moest toch de nederlaag incasseren. Nick de Jong en TJ Sakaluk kregen na een onderling opstootje ieder een game misconduct.