2 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Horak/Korthuis naar Hijs

International Matt Korthuis en de 25-jarige Tsjechische verdediger Robert Horak zijn de nieuwste aanwinsten voor Den Haag. Daarmee komt het aantal nieuwkomers in de selectie van de Haagse ploeg op dertien. Niet iedereen staat echter waarschijnlijk al op het ijs bij de seizoenspremière van Den Haag komende zondag.

Horak is een Tsjechische verdediger met ervaring in Noord-Amerika. Vorig seizoen speelde hij voor een team in de nieuwe pan-Aziatische ijshockeyliga, waar hij voor Hosa tot vijf goals en zeventien assists kwam in 31 wedstrijden. Daarvoor speelde hij onder meer in de sterke Quebec Major Junior Hockey League en op het hoogste niveau in Tsjechië en Slowakije.

Horak speelde twee seizoenen in de QMJHL, waarbij hij in zijn laatste jaar zeven goals en vijftien assists voor zijn rekening nam in 65 wedstrijden voor de Cape Breton Screaming Eagles. Na terugkomst speelde hij kortstondig in de Tsjechische tweede divisie, alvorens hij een jaar laten uitkomt voor drie tams, Dukla Trencin en Zilina in de hoogste Slowaakse divisie en Sioux-Fall Stampede in de Amerikaanse jeugdcompetitie USHL.

Zilina en Vsetin in de hoogste Tsjechische liga zijn de clubs waar hij vervolgens voor uitkomt, gevolgd door een afdaling naar het tweede niveau in Tsjechië, waarna hij overstapt naar de Aziatische liga. Met 1,93 meter en 94 kilo is Horak een fysiek sterke speler. Met Soderqvist, Kollar, Baryshev, MacIver en Dennis Schreur is de defensie met de komst van Horak op sterkte.

Den Haag wordt voor Korthuis de vierde club in Nederland. Eerder kwam hij uit voor Heerenveen en Nijmegen. De op 22 september 1981 geboren winger speelde enkele seizoenen voor de Estevan Bruins in de Canadese jeugdliga SJHL voordat hij in het seizoen 2001/02 de overstap maakte naar de Nederlandse competitie. Met Nijmegen Tigers bereikte hij de finale om het landskampioenschap die verloren werd van Amsterdam. Korthuis vormde dat seizoen een lijn met Doug Stienstra en Bob Vandersluis.

Na het faillissement in Nijmegen na afloop van het seizoen, verdween Korthuis een jaar richting Canada, waar hij op lager niveau zijn loopbaan voortzette. Een seizoen later werd hij echter door Heerenveen weer opgetrommeld, waar hij zich in twee seizoenen ontwikkelde tot een van de populairste spelers. Na het afgelopen seizoen kwalificeerde Korthuis zich voor de nationale ploeg van Nederland.

Korthuis was vorig seizoen met 42 punten in 42 wedstrijden de nummer vier op de topscorerslijst bij Amsterdam. Hij is de tweede speler die de overstap maakt van Amstel Tijgers naar Hijs, de Amsterdamse topscorer Bohuslav Subr ging Korthuis kort geleden al voor. Korthuis debuteerde dit voorjaar met veel succes in Oranje. Tijdens het WK in China kwam hij tot twee goals en vijf assists in vijf wedstrijden.

Het is nog de vraag hoeveel van de nieuwkomers al komend weekeinde op het ijs staan. Door de late beslissing door te gaan, is nog niet voor alle spelers een werkvergunning binnen. De Oekraïner Anton Butochnov ontbreekt zondag zeker tegen Tilburg, terwijl het meespelen van Alexander Baryshev en Doug MacIver nog onzeker is. De Haagse club heeft al wel de nieuwe website online.