Tijgers hult landm 0809

16 augustus 200900:00

Door Remco

Hult blijft bij Amstel Tijgers

De Zweedse center Alexander Hult zal ook komend seizoen uitkomen voor Amsterdam. De voormalig Zweeds jeugdinternational kwam afgelopen jaar tussentijds naar de hoofdstad.

In zijn eerste seizoen kwam Hult in 28 wedstrijden voor Amsterdam tot 11 treffers en 20 assists. Coach Ron Berteling is blij met het aanblijven van de Zweed: ‘Hult is een echte teamspeler en ligt ook goed bij de jonge spelers van de groep. Samen met de andere ervaren spelers kan hij een dragende speler zijn voor dit team. Die rol heb ik met hem besproken en hij ziet dat als een uitdaging.'

Hult werd in 2003 in de achtste ronde van de NHL-draft gekozen door de San Jose Sharks. Een jaar later speelde hij voor Zweden op het wereldkampioenschap voor junioren. In zes wedstrijden nam hij twee assists voor zijn rekening. Hult wist echter nooit door te breken in Noord-Amerika maar hij speelde wel enkele wedstrijden voor het Zweedse topteam Djurgardens. De afgelopen jaren kwam Hult uit voor ploeg op lager niveau in Zweden, op het hoogste niveau in Noorwegen, op het tweede niveau in Rusland en in de Poolse liga.

Voor zijn komst naar Nederland speelde Hult voor Bofors IK, dat op het tweede niveau speelt in Zweden. In 37 wedstrijden nam hij twee goals en vier assists voor zijn rekening. In 2009 probeerde Hult het nogmaals in Amerika maar een proefperiode bij Bakersfield Condors in de ECHL leidde tot niets. Hult speelde nog een aantal wedstrijden in de CHL maar ook zonder succes. Daarop maakte Hult de overstap naar Amsterdam waar hij uitgroeide tot één van de meest productieve spelers.

Hult is niet de enige import die besloot om in Amsterdam te blijven. Ook Mark Tanner, Andrew Winnik en Kent Merriam besloten eerder al hun verblijf te verlengen. Tot nu toe kent de selectie van Ron Berteling één echte nieuweling: goalie Casper Swart. Verder maakte de club bekend ook vier talentvolle jeugdspelers over te hevelen naar de selectie. Olivier Leenders, Calvin Pohlman, Thomas Roosendaal en Dax van de Velden mogen op het hoogste podium hun kunsten laten zien. Vorig seizoen deden de Amsterdamse talenten al enige ervaring op in de eredivisie.