Hys selivanov shout 200910

19 februari 201000:00

HYS op jacht naar tweede plek

HYS Den Haag heeft de tweede plek afgepakt van Tilburg Trappers. Den Haag won in een volle Uithof afgetekend met 5-1. Derek Bekar scoorde tweemaal voor de thuisploeg.

t reguliere seizoen kent een onwaarschijnlijk spannend einde. Nog vier ploegen zijn in de race voor de tweede plek op de ranglijst. In een sfeervolle en goedgevulde Uithof maakte Den Haag een flinke stap in de goede richting.

Toch kwamen de bezoekers uit Tilburg het beste uit de startblokken. Het leverde na vier minuten de toen verdiende openingstreffer op. Daryl Bat tikte een rebound binnen na een schot van Bjorn Willemse. Daarna greep HYS langzaam aan het overwicht in de wedstrijd. In de veertiende minuut kwam HYS dan ook op gelijke hoogte. Alexander Selivanov bediende Derek Bekar en de Canadees klopte Yutaka Fukufuji voor zijn vijftiende treffer in Haagse dienst.

In de tweede periode was het HYS dat vanaf het begin druk uitoefende op Tilburg. Niettemin kreeg Trappers in de vijfde minuut een uitgelezen kans op een nieuwe voorsprong nadat Bat zijn lijngenoot Chris St. Jacques vrij voor Tim Knudsen zette. Knudsen bracht echter redding met zijn legguard. Nog geen minuut later lag de puck aan de andere kant wel in het doel. Een schot van uitblinker Alexander Selivanov raakte de paal en ex-Trapper Mike Lalonde reageerde alert door de rebound te verzilveren. Het doelpunt luidde de beslissende fase van de wedstrijd in.

Anderhalve minuut na de goal van Lalonde vergrootte Derek Bekar de marge naar twee doelpunten. Ondanks dat Trappers in het tweede gedeelte van de periode beter in de wedstrijd kwam, waren de grootste kansen voor de thuisploeg. Alexander Selivanov miste een kans van dichtbij en Jan Bohac raakte nog de lat.

De kans op een comeback van Tilburg verdween als sneeuw voor de zon aan het begin van de derde periode. Binnen een minuut was het Jan-Jaap Natte die de stand naar 4-1 tilde en daarmee vroegtijdig de wedstrijd op slot gooide. Tilburg was niet in staat om HYS het vuur aan de schenen te leggen waardoor HYS eenvoudig de wedstrijd kon uitspelen. In de slotminuut bepaalde Jan Bohac de eindstand op 5-1 en was de feestvreugde compleet in Den Haag. De ideale omstandigheden waren aanwezig voor een leuke reportage, hopelijk waren de camera's van ÉénVandaag vanavond ook aanwezig.

De zege brengt Den Haag op 53 punten en daarmee heeft de ploeg van coach Gary Prior een voorsprong van Ă©Ă©n punt op Tilburg. Trappers speelt echter de laatste wedstrijd thuis tegen Amsterdam waardoor de Brabanders met alle waarschijnlijkheid op 55 punten zullen eindigen. Om Tilburg voor te blijven zal Den Haag dus op zaterdagavond moeten winnen in Heerenveen. De Friezen staan twee punten achter Den Haag en azen op de derde plek. Geleen heeft misschien wel de beste papieren voor de tweede plek. De Limburgers spelen nog tegen Amsterdam en Eindhoven. Als Geleen beide wedstrijden wint en als Den Haag punten verspilt in Friesland dan is Geleen de grote winnaar van het laatste weekend.