Fred Carroll (voorste rij, derde persoon van links) fungeerde in Krynica als assistencoach van Oranje. Deze week overleed hij op 59-jarige leeftijd.
Fred Carroll (voorste rij, derde persoon van links) fungeerde in Krynica als assistencoach van Oranje. Deze week overleed hij op 59-jarige leeftijd.

18 april 201208:41

Door Joep Meijsen

Impressies vanuit Krynica

Het Nederlands team is het wereldkampioenschap in Polen begonnen met twee overwinningen. Woensdag wacht nu de belangrijke wedstrijd tegen het gastland, dat bijzonder overtuigend aan het toernooi is begonnen. Tijd voor wat impressies over het team, de wedstrijden, het toernooi en de omgeving.

t tijdperk van de Nederlandse-Canadezen lijkt grotendeels voorbij te zijn. Afgelopen jaar waren Jamie Schaafsma, Casey Vanschagen en Phil Groeneveld nog van de partij, maar nu is Marcel Kars nog de enige speler bij Oranje die niet in Nederland is geboren. Op de twee college-spelers uit de VS, Mike Dalhuisen en Mitch Bruijsten, na spelen alle spelers ook in de Nederlandse competitie. Een heel jonge ploeg ook, met wel veel WK-ervaring na de verjonging die de vorige bondscoach, Tommie Hartogs, de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.

De start met twee overwinningen mag toch niet als een grote verrassing worden gezien. Door de herindeling van de IIHF opende Nederland het toernooi met twee tegenstanders die onder Oranje staan op de wereldranglijst en waar de nationale ploeg ook in het verleden zelden of nooit heeft verloren. Gezien het gebrek aan oefenwedstrijden bij het Nederlands team en het feit dat de laatste competitiewedstrijden voor sommige spelers al vele weken achter ons liggen, was er echter toch sprake van zorgen over deze wedstrijden.

Uiteindelijk speelde het Nederlands team zowel Roemenië als Australië met overtuigend ijshockey naar een nederlaag, al wankelde Nederland kortstondig tegen de Roemenen. De komende wedstrijd tegen Polen wordt echter een heel andere ontmoeting. Dan speelt Nederland voor een goedgevulde hal met sfeervol publiek tegen een tegenstander die nog veel meer zelfvertrouwen heeft kunnen tanken in de eerste twee wedstrijden dan Nederland.

Polen scoorde in de openingswedstrijden tegen Litouwen en Roemenië liefst negentien keer, zonder dat doelman Odrobny een keer werd gepasseerd door de tegenstander. Twee shutouts dus. Litouwen heeft sindsdien enkele versterkingen laten invliegen en zal later in de week als Nederland de tegenstander is ongetwijfeld een sterkere opponent zijn. Dat neemt niet weg dat Polen zijn vooraf verwachte positie als favoriet tot nu toe meer dan waarmaakt.

Oranje krijgt in Polen de steun van een redelijk Nederlands legioen, vooral bestaande uit familieleden van spelers. Tegen Australië kwam daar de steun van een grote groep leerlingen van een lokale lagere school bij, die zwaaiden met Nederlandse vlaggetjes alsof Koninginnedag zich had verplaatst naar Polen. Een moeder van een Nederlandse speler verhoogde de feestvreugde nog door dertig van die leerlingen te voorzien van schminck in de vorm van de Nederlandse vlag.

Het blijft echter jammer dat er weinig ijshockeyliefhebbers in Nederland de moeite doen om de nationale ploeg te volgen. Het succes van het Britse ijshockey de afgelopen jaren, de Britten spelen een niveau hoger dan Oranje, is voor een deel te danken aan de enthousiaste supporters die georganiseerd naar alle toernooien afreizen en zingend en dansend hun ploeg opzwepen tot betere prestaties.

Angst voor al te veel afleiding voor de Oranje-spelers hoeft het thuisfront niet te zijn. Het wereldkampioenschap wordt gespeeld in het slechts elfduizend inwoners tellende Krynica, wat in de winter vast een gezellig oord is met alle wintersportfaciliteiten, maar zo halverwege april erg leeg aandoet. De plaats was vooral in de jaren twintig en dertig favoriet bij de Europese elite vanwege de heilzame bronnen. Veel van de panden in het plaatsje hebben ook een grandeur van vergane glorie, al wordt er overal hard gewerkt aan het opknappen van de straten en een aantal panden.

Oranje kende dinsdag een rustige rustdag. In de ochtenduren wandelden groepjes spelers door de hoofdstraat met zijn marktstalletjes met souvenirs, in de middag stonden de teamfoto en een uitgebreide training op het programma. Alleen Jan-Jaap Natte nam niet deel aan de training, hij heeft een liesblessure, maar naar verwachting is hij wel speelklaar voor de wedstrijd tegen Polen. Sommige andere spelers hebben kleine blessures, maar niets dat hun verdere deelname aan het wereldkampioenschap bedreigt.

Die titelstrijd wordt gespeeld in een hal waar 3200 toeschouwers in kunnen en die zo’n tien jaar geleden is gebouwd als opvolger van de open hal die tot die tijd dienst deed. IJshockey is de belangrijkste sport in Krynica, dat met een team op het hoogste niveau speelt in de Poolse competitie. Wel is in de organisatie het gebrek aan internationale ervaring erg duidelijk, maar dat wordt veelal goedgemaakt met vriendelijke improvisatie.

Ook worden onder meer een mascotte en cheerleaders ingezet om de sfeer te verhogen. Net als bij kampioenschappen in Nederland vaak al het geval was, is het echter moeilijk om de hal vol te krijgen wanneer het gastland zelf niet speelt. Dan zitten er hooguit enkele honderden toeschouwers. Geen van de deelnemende landen heeft bovendien een aanzienlijke toeschouwersschare meegebracht.

De ontmoeting tussen Nederland en Polen is vanavond vermoedelijk live te zien via de streams van Livetv.ru. Ook gaat ijshockey.com weer proberen live-audio te verzorgen.

Foto's: Marco Spelten