Mede ontwerp Mediagroep Heerenveen

Watersley U20 international icehockey tournament

Archief U20 WK2024 Dumfries
Archief U20 WK2024 Dumfries — © IIHF

22 juli 202421:22

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Internationaal ijshockey toernooi in Geleen

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus organiseert IJshockey Nederland een prestigieus internationaal toernooi in Geleen. Dit toernooi is de start van de voorbereiding van Jong Oranje U20 ter voorbereiding op hun WK in Kroatië dat plaats zal hebben in januari 2025.

Het toernooi heeft de naam “Watersley Ice Hockey Tournament” gekregen, vernoemd naar de hoofdsponsor “Sport & Talentpark Watersley” uit Sittard waar alle teams tijdens het toernooi zullen verblijven.
De deelnemende teams zijn:
- Team Belgium U20
- Team Great-Britain U20
- Kölner Haie U20 (uitkomend in de Duitse DNL)
- Jong Oranje U20

Voorbereiding voor U20

“Ieder jaar start de voorbereiding van Jong Oranje U20 in augustus met trainingen in Tilburg en oefenwedstrijden tegen Duitse teams uit de DNL, de hoogste juniorencompetitie van Duitsland. We spelen dan afwisselend tegen Krefeld, Düsseldorf en Keulen. Wegens gebrek aan ijs in augustus reist het team dan vaak af naar Duitsland om tegen deze teams te spelen. In eigen land spelen tegen sterke clubteams of Nationale Teams uit dezelfde leeftijdscategorie was een lang gekoesterde wens en die is met dit toernooi in vervulling gegaan," aldus General Manager National Teams Program, Robin de Vroede, al moest het niet zomaar een toernooi worden. “De opzet moest dezelfde vorm krijgen als een 4-landentoernooi: een ‘arrival-day’ met een ijstraining, 3 volledige wedstrijden per team en op de wedstrijddagen een zogeheten ‘morning skate’ zodat alle deelnemende teams zich op een professionele manier kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen,” gaat De Vroede verder. "Afgelopen december tijdens het WK van Jong Oranje U20 in Dumfries (Schotland) bespraken we het idee van dit toernooi met de ijshockeybond van Groot-Brittannië. Zij werden enthousiast en dus werd er bij thuiskomst direct contact gezocht met de Belgische bond en de Kölner Haie, teams waar wij vaak oefenwedstrijden tegen spelen. Zij reageerden beide ook positief, al hing een en ander nog af met de data van het toernooi. Door de flexibele opstelling van Laco Glanerbrook (ijsbaan Geleen) is dit goed gekomen en konden wij de voorbereidingen gaan treffen.”

”In eigen land spelen tegen sterke clubteams of Nationale Teams uit dezelfde leeftijdscategorie was een lang gekoesterde wens en die is met dit toernooi in vervulling gegaan,"

— General manager Robin de Vroede

Team stripes

Ook Team Stripes zal goed vertegenwoordigd zijn tijdens het Watersley Ice Hockey Tournament, zodat de wedstrijden op een goede en sportieve manier begeleid worden.
Referee in Chief, Martin de Wilde over het toernooi: "Een mooi en goed initiatief dat ook voor onze referees en linespersons passen in de voorbereiding van het nieuwe seizoen. De wedstrijden worden gespeeld in een 4-mansysteem, waarbij we de veiligheid en sportiviteit nog beter kunnen waarborgen. Hiermee willen wij als Team Stripes tevens aangeven dat wij dit toernooi serieus benaderen en de spelers alvast kennis te laten maken met dit systeem, wat ten goede komt aan ieders ontwikkeling."

“Een mooi en goed initiatief dat ook voor onze referees en linespersons passen in de voorbereiding van het nieuwe seizoen”.

— Referee in Chief Martin de Wilde

Start voor U20 Oranje

Jong Oranje meldt zich op woensdag 7 augustus op Sport & Talentpark Watersley en zal later op de dag gaan trainen op Laco Glanerbrook in Geleen.
De andere teams arriveren op donderdag om vervolgens hun voorbereiding op het weekend te starten, waarna het toernooi op vrijdag kan beginnen.
Het speelschema:
- vrijdag 9 augustus: 12.30 uur Team Great-Britain U20 vs Team Belgium U20
- vrijdag 9 augustus: 19.00 uur JONG ORANJE U20 vs Kölner Haie U20
- zaterdag 10 augustus: 17.30 uur JONG ORANJE U20 vs Team Belgium U20
- zaterdag 10 augustus: 20.30 uur Team Great-Britain U20 vs Kölner Haie U20
- zondag 11 augustus: 11.00 uur Kölner Haie U20 vs Team Belgium U20
- zondag 11 augustus: 14.00 uur JONG ORANJE U20 vs Team Great-Britain U20

Alle wedstrijden vinden plaats op Laco Glanerbrook in Geleen

Toegang tot het toernooi

Tickets voor het gehele toernooi hebben door inzet van alle sponsoren en vrijwilligers een geweldig lage prijs van slechts 5 euro excl. service kostem. Kom zelf alle talenten van Nederland in eigen land bewonderen. Bestel je tickets via Ticketpoint

De wedstrijden