Stock - Puck in bovenhoek
— © Marco Spelten/IJshockey.com

26 januari 202311:04

Door Joep Meijsen

Jaarvergadering: benoemingen, financiën en transfersysteem

IJshockey Nederland heeft een nieuwe penningmeester, verschillende nieuwe leden van verdienste, zoekt een oplossing voor een structureel tekort op de begroting en denkt na over een systeem waarbij clubs bij de overstap van jonge spelers een vergoeding ontvangen voor opleidingskosten.

Het was voor het eerst in lange tijd dat vertegenwoordigers van de clubs weer fysiek bij elkaar kwamen, al was de vergadering ook online te volgen. De jaarvergadering werd voor het eerst gehouden in een zaal op de Vechtsebanen in Utrecht.

Traditioneel wordt tijdens de vergadering in eerste instantie aandacht besteed aan ijshockeymensen die afgelopen jaar zijn overleden. Daarbij werd stilgestaan bij voormalig materiaalman van de nationale ijshockeyploeg en Tilburg Trappers Harrie Kolen. Met zijn handigheid ontwikkelde hij zelf veel gereedschappen waarmee hij zijn werk als materiaalman beter kon doen en die hij met veel andere materiaalmannen deelde.

Ook was er aandacht voor het overlijden van Marc Vollmann, de secretaris van de Stichting Jeugdijshockey Heerenveen en teammanager van Unis Flyers U17, die begin december geheel onverwacht op 49-jarige leeftijd overleed. Vollmann was vooral achter de schermen een stille kracht die met inzet, bevlogenheid en passie zorgde dat het jeugdijshockey in Heerenveen draaide.

Ook het overlijden van de 58-jarige William Hendriks uit Nijmegen kreeg nog even aandacht. Hendriks stond ruim dertig jaar in de officialsbank bij de Nijmeegse club en kwam afgelopen oktober om het leven bij een noodlottige woningbrand.

De vergadering hield een moment van stilte om de ons ontvallen ijshockeyvrienden te herdenken.

Leden van Verdienste

Vijf nieuwe Leden van Verdienste

IJshockey Nederland heeft vijf nieuwe Leden van Verdienste benoemd. Arno Kuijpers nam recent na 11 jaar en 9 wk's in ieder geval voorlopig afscheid als materiaalman bij Jong Oranje U18. Suzanne Teeuwen was 18 jaar als fysiotherapeut betrokken bij het nationale vrouwenteam. Jeroen van den Berg was 32 jaar lang actief als linesperson. In die tijd leidde hij zo'n 1700 wedstrijden, waarvan 54 interlands, 90 play-off-wedstrijden, 6 bekerfinales en 7 finales om de Ron Bertelingschaal. Harm Neef is sinds halverwege de jaren zeventig actief voor het ijshockey in Heerenveen, in rollen als teamleider, bestuurslid, adviseur en bovenal wedstrijdsecretaris. Ook nu is hij nog volop actief voor de club. Joep Meijsen schrijft en praat inmiddels ruim een kwart eeuw over ijshockey. Hij deed dat jarenlang als hoofdredacteur van IJshockey.com en tussen 2016 en 2021 in die functie voor het webplatform van IJshockey Nederland. Ook nu levert hij nog regelmatig bijdragen aan die site.

Nieuwe penningmeester

IJshockey Nederland heeft in de persoon van Bart van Doorn uit het Friese Gorredijk een nieuwe penningmeester. Van Doorn volgt in die functie Arjan van der Horst op, die enkele maanden geleden zijn functie neerlegde. Van Doorn stelde zich tijdens de vergadering voor als eigenaar van een schapenboerderij die overdag in verschillende financiële rollen actief is. Een sportfanaat bovendien die veel sporten zelf actief heeft uitgevoerd en ook veel sport kijkt.

Commissie Fair Play & Respect

Een commissie met (oud-)bestuursleden, oud-spelers en oud-officials buigt zich over de verruwing zowel op als rond de ijsbaan. Daarbij wordt onder meer gewerkt aan een plan van aanpak en kritisch gekeken naar regelgeving en straffen. Bondsdirecteur Theo van Gerwen vertelde over een campagne Rookvrije sportomgeving. De ijshockeybond heeft een convenant ondertekend om in 2025 een volledig rookvrije omgeving te creëren rond het ijshockey. Ook meldde hij dat de finale van de Final Four op 26 februari in Heerenveen wordt gespeeld en de NOS heeft toegezegd ook hier bij te zijn.

Zorgen over financiën

De financiën van IJshockey Nederland vormen een structureel punt van zorg. Het afgelopen jaar is afgesloten met een tekort van zo'n €40.000. Bestuur en bondskantoor hebben een notitie opgesteld waarin de oorzaken van de tekorten en mogelijke oplossingen aan bod komen. De komende periode wordt hier in een aantal bijeenkomsten over doorgesproken met de clubs.

Team Stripes heeft dringend meer leden nodig.
Team Stripes heeft dringend meer leden nodig. — © IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaasen)

Team Stripes

Referee in Chief Martin de Wilde ging tijdens de jaarvergadering in op de situatie rond Team Stripes. Hij riep daarbij clubs op zich nog verder in te spannen voor de werving en opleiding van nieuwe officials. Dit is hard nodig om te zorgen dat op korte en langere termijn voldoende mensen beschikbaar zijn voor alle niveaus om wedstrijden te leiden. Hij vroeg ook aandacht voor de rol van de scheidsrechterscoördinatoren binnen de clubs en de noodzaak van begeleiding van scheidsrechters rond wedstrijden. Afgelopen jaar stopten negen leden van het korps. Met Mike Overweg en Nick de Jong traden twee voormalige internationals toe tot Team Stripes. Ook hebben zich drie nieuwe naar Nederland verhuisde internationale referees aangemeld. Maar er moet nog veel meer gebeuren.

Opleidingsvergoeding

Bondsdirecteur Theo van Gerwen presenteerde tijdens de jaarvergadering een eerste systeem om clubs bij het overstappen van jonge spelers een opleidingsvergoeding te geven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om spelers tot 23 jaar die een nationale transfer maken naar een club in de Eredivisie, Beneliga of Oberliga. Naar rato van het aantal seizoenen dat een speler vanaf 12 jaar bij een club heeft gespeeld ontvangt deze een vergoeding. In het rekenvoorbeeld tijdens de vergadering ging het om een bedrag van 1500 euro dat wordt verdeeld tussen de ijshockeybond en de voormalige clubs van een speler. De opzet staat nog volop ter discussie en wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Doel is om de regeling al vanaf komende zomer te laten gelden.