28 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

Jeugdgoalie redt Flyers

Geleen Eaters ging zondagavond in eigen huis af als gieters. De ploeg van Andy Tenbult kwam in de derde play-offwedstrijd tegen Heerenveen nauwelijks in zijn spel en verloor kansloos met 1-3. Een jeugdgoalie van amper twee turven hoog speelde daarbij een absolute hoofdrol.

Doelman Marcel Nijland was vanwege een forse griep wederom afwezig, vandaar dat jeugdinternational Martijn Maghielse vroeg in de middag in de spelersbus stapte voor de lange rit naar het zuiden. Door een grove administratieve blunder van Heerenveen stond hij echter binnen enkele minuten na het begin van de wedstrijd onder de lat. De kleingebouwde goalie, hij komt met zijn hoofd maar net boven de lat uit, verzorgde een trits uitstekende reddingen en groeide zo uit tot de held van de avond.

ÂIk zag tot mijn verbazing toen ik de sheet wilde ondertekenen dat Heerenveen de naam van Ruud van der Holst had doorgestreept en had vervangen door die van Maghielse. Dat betekent dat Van der Holst niet aan de wedstrijd mocht deelnemenÂ, verklaarde Geleen-coach Tenbult na afloop. Scheidsrechter Rhyno had amper een begin gemaakt met de wedstrijd of hij moest Heerenveen al vragen de doelman te wisselen. Van der Holst praatte enige tijd in op zijn 18-jarige teamgenoot en maakte daarna plaats.

Met zijn goede prestatie bespaarde Maghielse zijn coach Leigh Mendelson een ontluistering. Met de zege op zak kon de snelpratende Amerikaan ruiterlijk zijn fout toegeven. ÂHet is mijn verantwoordelijkheid, maar tot nu toe heb ik me niet met het proces van het invullen van het formulier bemoeid. Dat zal ik vanaf nu gaan doen. Ik heb Maghielse een keer zien keepen tijdens een jeugdwedstrijd, dus ik wist wel wat hij kon en hij heeft uitstekend gekeept. Je mag wel zeggen dat hij de ploeg heeft gered vanavondÂ, aldus de kersverse hoofdcoach van Heerenveen.

Misschien dat de gedwongen wissel juist wel een positief effect had op de Flyers. Het leek wel alsof de ploeg voor de jonge goalie net een stapje extra zette, net de checks iets beter afmaakte en de puck met net iets meer overtuiging wegwerkte. Absolute uitblinker daarbij was verdediger Don Nichols, die het ijs nauwelijks leek te verlaten en met een prachtige empty-net-goal de derde en beslissende treffer binnenschoot.

Dat het tot kort voor tijd duurde voordat Flyers de wedstrijd besliste was vooral de eigen verantwoordelijk van de ploeg uit het noorden. De formatie verprutste vooral in de openingsperiode een hele reeks uitstekende kansen, waaronder een vier-op-twee-situatie, en kreeg het daardoor in de derde doorgang alsnog lastig. Eaters, met een verrassende comeback van Maarten Loos in de opstelling, slaagde er pas tijdens een wanhoopsoffensief in de derde periode in om enige druk op het doel te zetten. Dat leidde ook tot kansen, maar vooral de eerste twee periodes kenmerkte het spel van de Eaters zich door mislukte combinaties en schoten vanuit onmogelijke posities.

Doordat Flyers vergat te scoren en Eaters nauwelijks tot kansen kwam bleef het lange tijd 0-0. Het was uiteindelijk Oleg Timchenko die de wedstrijd openbrak. Met een uitstekende schaatsactie zette hij Bert van de Braak, die de plek van Matt Korthuis in de tweede lijn van Heerenveen had overgenomen, vrij voor het doel voor de 0-1. Lang duurde de vreugde aan Friese zijde echter niet. Direct vanaf de face-off vuurde Jamie Schaafsma het zoveelste schot van afstand af, deze keer echter raakte de puck de schaats van de mee opgekomen Richard Kazda, waardoor Maghielse zijn enige tegentreffer van de avond moest incasseren.

Vroeg in de derde periode liet Timchenko nog een keer zien over welke bijzondere klasse hij beschikt. Met een mooie beweging zette hij de defensie van Geleen op het verkeerde been en in Ă©Ă©n moeite door klopte hij Bjorn Steijlen. Onder meer Bert van de Braak en Tyler Palmiscno kregen ideale kansen om de wedstrijd op slot te gooien, maar uiteindelijk waren het een paar sublieme saves van Maghielse en de empty netter van Don Nichols die Heerenveen de belangrijke uitzege in Limburg bezorgden.

Andy Tenbult had na afloop wel een verklaring voor de matige prestaties van zijn manschappen. ÂDe tank is gewoon leeg. De spelers hebben de laatste weken op hun tenen moeten lopen om te komen waar ze nu zijn en they are running out of gas. Het is maar de vraag of de pauze de komende dagen lang genoeg is om bij te tanken. Ik heb vanaf het begin gezegd dat Geleen een ploeg van de toekomst is en Heerenveen een ploeg van nu. Daar zit vijf jaar ervaring tussen. Er zijn een heleboel dingen waar we komende dagen aan gaan werkenÂ, aldus Tenbult.

Door de zege in Geleen heeft Heerenveen ineens een riant uitzicht op de finale om het landskampioenschap. Een zege komende zaterdag in eigen huis is voldoende. Aangezien de serie tussen Amsterdam en Tilburg zeker nog tot komende zondag duurt, kan Flyers zich dus als eerste plaatsen voor de finale. Eaters heeft dit seizoen echter bewezen uit onmogelijk posities terug te kunnen komen en de best-of-five-serie is dan ook nog lang niet voorbij.

Foto's: Jos Jansen (www.fido2000.nl)