28 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Johnston krijgt rol bij Hijs

Hijs Den Haag heeft de 37-jarige Amerikaan John Johnston aangesteld als technisch adviseur. De voormalige coach van Zoetermeer gaat zich onder meer bezighouden met het zoeken naar een coach en zal betrokken worden bij het aantrekken van spelers.

Tijdens het seizoen zal hij zich onder meer bezighouden met maken van analyses van de eigen ploeg en van tegenstanders. Ook wordt hij betrokken bij het lange termijnbeleid van de Haagse eredivisionist. De ploeg maakte afgelopen jaar door de komst van een geldschieter sportief een enorme sprong voorwaarts. De ploeg plaatste zich zowel voor de halve finales van de beker als voor de play-offs.

Johnston was vorig jaar al betrokken bij de jeugdafdeling van Den Haag. De Amerikaan maakte indruk als coach van Zoetermeer, daarvoor was hij coach op verschillende niveaus in de Verenigde Staten. Den Haag wil het komende jaar meer Nederlanders op het ijs, daartoe kijkt de club naar talentvolle jongens. ‘De omstandigheden zoals in Den Haag vindt je nauwelijks beter in Nederland', zegt general manager Rene van der Kooij.

De club is ambitieus voor het nieuwe seizoen. ‘Naast de Nederlanders zullen de imports van buitengewone kwaliteit moeten zijn, we willen tenslotte wel voor de finales gaan.' Den Haag begon het afgelopen seizoen met Alan Jacob als coach, maar die werd halverwege het seizoen vervangen door Andy Tenbult. Kort na het seizoen maakte Hijs bekend niet verder te gaan met de Nederlandse Canadees.