Beeld uit Nederland U20 vs Kölner Haie U20 — © Lex Eckhardt

11 augustus 202412:07

Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht

Jong Oranje Pakt Eerste Winst in Watersley Toernooi

Dag 2 van het Watersley Ice Hockey Tournament begon met de derby tussen België U20 en Jong Oranje U20. Een kleine 300 toeschouwers zagen hoe de jonge talenten fanatiek aan de wedstrijd begonnen. Beide teams hadden hun eerste wedstrijd verloren, dus hadden wat goed te maken. Dat was goed te merken, want in de eerste minuten ging het spel op en neer.

In de 4e minuut kreeg Jong Oranje de eerste powerplay van de wedstrijd na een slashing penalty van onze zuiderburen.
Door knullig puckverlies van captain Van Mourik, creëerde Lander Paulissen een break away voor zichzelf en rondde het keurig af: 1-0 België.
Dit was het startschot van een boeiende 1e periode, waarin Jong Oranje het betere van het spel had.
Het team van Mason en Zwarthoed creëerde genoeg kansen, helaas bleven deze allen onbenut.
Op een na: op aangeven van Jaidy van Mourik wist Koen Raijmakers de 1-1 in de 18e minuut binnen te schieten.
Een opsteker voor de jonge mannen die hun hard werken beloond zagen worden en met een gelijke stand de rust in gingen.

De tweede periode was rommelig van zowel België als Jong Oranje.
Er werden onnodige fouten gemaakt, wat het spel niet ten goede kwam.
Daarentegen bleef het wel spannend, helemaal toen Jong Oranje tot 2 keer toe met een man minder op het ijs kwam te staan door straffen van Cornelder en Raijmakers.
Met kunst en vliegwerk bleef Jong Oranje overeind en zoals vaker dit toernooi, werkte de penalty kill goed en gingen de teams met dezelfde stand als na de 1e periode, rusten.

"Over de eerste periode waren we tevreden en dit moet ons vertrouwen geven”

— Doug Mason hoffdcoach Nederland U20

De derde periode ging flitsend van start. Zowel België als Jong Oranje speelde vol voor de winst.
Voor de neutrale toeschouwer was het smullen geblazen, de Belgische en de Nederlandse fans zullen daar anders over gedacht hebben. De schoonheidsprijs verdiende het niet, spannend was het wel en dat bleef het tot aan de laatste seconde van de wedstrijd. In de 41e minuut kon België de leiding nemen toen Tobi Gentry de 2-1 op het scorebord zette.
Jaidy van Mourik deed in de 47e minuut wat terug op de manier zoals hij dit al vaker bij Jong Oranje heeft laten zien: met veel snelheid buitenom de verdediger heen en als een echte sniper een schot in de bovenhoek. Dit gaf Jong Oranje meer vertrouwen en ze konden doordrukken: niet lang daarna werd konden zij voor het eerst deze wedstrijd de voorsprong nemen.
Op aangeven van Floris Vooren wist Donny van Belkom in de 48e minuut de 2-3 te maken.
Gek genoeg wist Jong Oranje het momentum niet vast te houden, want iets meer dan een minuut later stond het alweer 3-3. Het was wederom Lander Paulissen die een doelpunt maakte (assist Timo van Reeth) voor de Belgen.

Daarna volgde 10 hectische minuten, waarbij het alle kanten op ging, al had Jong Oranje het betere van het spel. Er werd hard gewerkt en gestreden voor elke puck, soms op het randje, soms er iets overeen, wat de nodige straffen opleverde. Een boarding penalty van België leverde een beslissende powerplay op voor Jong Oranje. Jesse Noblesse (assist Joël Muizer en Jelle Noblesse) maakte gretig gebruik van de man meer situatie en scoorde naar wat later bleek de winnende goal in de 57e minuut.
De minuten daarna wist Jong Oranje overeind te blijven en was de eerste winst van het toernooi binnen.

Wat vond de coach ervan?

Coach Doug Mason was eerlijk in zijn commentaar na de wedstrijd: “Bij vlagen was ons spel redelijk, maar over het algemeen waren we te slordig. Over de eerste periode waren we tevreden en dit moet ons vertrouwen geven. Van de andere twee periodes moeten we leren. In de videoanalyse van deze wedstrijd hebben we dit besproken. De jongens zullen meer gefocust moeten zijn en dit een wedstrijd vol moeten houden."