17 augustus 200700:00

Door Joep Meijsen

Jonge Canadezen bij Geleen

Eaters Geleen heeft de selectie uitgebreid met de 21-jarige Canadezen Robbie Holoien en Steven Leslie, respectievelijk een aanvaller en een verdediger. Beide spelers worden van harte aanbevolen door oud-Eaters-coach Dave Hyrsky, die aan de slag gaat bij de vorige club van de nieuwe aanwinsten.

Beide spelers speelden afgelopen seizoen voor de Nipawin Hawks, die uitkomen in de Saskatchewan Junior Hockey League. Leslie speelde daar nog samen met Kevin Lavallee, een van de nieuwe Canadezen bij Groningen. Holoien had 32 punten in 36 wedstrijden voor Nipawin, waarbij hij de nummer negen was op de topscorerslijst van zijn ploeg. De meeste spelers boven hem op de lijst speelden echter minimaal tien wedstrijden meer.

Volgens Hyrsky is Holoien in Limburg een goede opvolger voor clubtopscorer Brian McGarry. Holoien werd geboren in Melfort, Saskatchewan en speelde de afgelopen jaren voor verschillende teams op lager jeugdniveau in Canada. Het afgelopen jaar speelde hij als ‘overager' voor zijn club.

Leslie eindigde één positie lager op de topscorerslijst dan Holoien met vier goals en 24 assists in 58 wedstrijden, met 87 strafminuten. De Saskatchewan Junior Hockey League levert regelmatig spelers aan de Nederlandse competitie. In het verleden bijvoorbeeld Matt Korthuis en Casey Vanschagen. De competitie telt spelers die zich voorbereiden op een beurs voor een Amerikaanse universiteit en spelers die het niet redden in de top-jeugdcompetitie Western Hockey League.

De in Lampman, Saskatchewan geboren Leslie geldt als een offensief ingestelde verdediger. Volgens Davy Hyrsky is de defense in staat om de powerplay van Eaters vorm te geven. Hyrsky heeft bemiddeld bij de komst van de twee jeugdige Canadezen. Met de toevoeging van Leslie en Holoien komt het aantal nieuwkomers in de selectie op vier. De Slowaak Jan Kentos komt over uit de Oostenrijkse competitie, terwijl Erik Tummers de overstap vanuit Nijmegen maakt.