Tijgers kars slapshot 0809

28 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Kars helpt Tijgers verder

Marcel Kars schoot het winnende penaltyshot binnen, zodat Amsterdam kort voor de jaarwisseling nog een paar punten pakte. Groningen bouwde intussen in Utrecht verder aan de zegereeks. De ploeg won voor de vierde keer op rij door Dragons met 3-6 te kloppen.

Amstel Tijgers - Hijs den Haag

Twee ploegen met veel vraagtekens troffen elkaar zaterdagavond op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Amstel Tijgers vond zichzelf vooraf waarschijnlijk tot de eigen verbijstering terug aan de onderkant van de ranglijst. Inclusief de twee nederlagen in de halve finale van de beker was tot afgelopen dinsdag elf wedstrijden op rij niet gewonnen. Het team van Ron Berteling creëerde weliswaar kansen, maar faalde in de afronding. De voortdurende afwezigheid van sterdoelman Jan Muenster helpt niet, terwijl vanavond ook Alexander Schaafsma en Jochen Gross ontbraken.

Den Haag stelde afgelopen dinsdag de meegereisde fans door naast een plek in de bekerfinale te grijpen. Daarmee gaat in ieder geval al Ă©Ă©n hoofdprijs voorbij aan het team waarvoor de verwachtingen voor het seizoen hooggespannen waren. Op basis van de aanwezige individuele kwaliteit wint het team van Brian de Bruyn veel wedstrijden, maar veel lijn valt er in het spel van de Hagenezen halverwege het seizoen nog steeds niet te bespeuren. De blessures voor spelers als Jan Jaap Natte, John Hecimovic en vanavond ook Jan Bohac en Matt Reid helpen daarbij niet.

Het was uiteindelijk Amsterdam dat het meest aan het zelfvertrouwen wist te werken door twee punten naar zich toe te trekken. Daartoe waren wel penaltyshots nodig. Het was Marcel Kars, Ă©Ă©n van de uitblinkers in de geweldige competitiestart van Amsterdam in oktober, die het beslissende penaltyshot achter ex-Amsterdam-doelman Tim Knudsen schoot. Kisito Zonneveld pakte de overwinning in het doel van Tijgers.

Het waren de Nederlanders in de ploeg van Brian de Bruyn die voor de doelpunten zorgden. Vroeg in de tweede periode was het James Easter die op aangeven van Ronald Wurm de score in de wedstijd opende. Een kwartier voor tijd nam Tony Demelinne op de powerplay de gelijkmaker voor zijn rekening die de wedstrijd uiteindelijk naar de penaltyshots zou brengen.

Voor Amsterdam pakte Eric Thomassian zijn zesde treffer in twaalf wedstrijden mee. Vroeg in de derde periode was het Craig Sanders die Amsterdam nog even op voorsprong zette. Voor Tijgers zit daarmee de jaargang erop. De ploeg van Ron Berteling hoeft pas op vrijdag 2 januari weer in actie te komen. Den Haag krijgt op dinsdag 30 november nog Tilburg Trappers op bezoek.

Utrecht Dragons - Groningen Grizzlies

Groningen won de vierde wedstrijd op rij door in Utrecht met 3-6 te winnen. De Groningers klimmen daarmee voorlopig naar de vijfde plaats op de ranglijst. Blair Lefebvre blijft een meer dan uitstekende aankoop voor de noordelijke formatie met de Russische legende in de bank. De Canadees scoorde drie keer op de Vechtsebanen en zit zo na dertien wedstrijden op veertien doelpunten.

Twee van die treffers vielen aan het slot van de eerste periode, waarmee Lefebvre twee mokerslagen uitdeelde aan Utrecht. Die ploeg wist pas in de slotperiode het net achter Matthieu Blanchard te vinden, maar op dat moment was het eigenlijk al te laat. De ploeg speelde met Wouter Leenen als startende goalie, die daarmee zijn vuurdoop kreeg als startende goalie in de eredivisie. Mario d'Antuono startte voor het eerst niet.

Na een doelpuntloze tweede periode werd de ontmoeting in de slotperiode defnitief beslist. Liefst zeven goals vielen er in die laatste twintig minuten. Voor Utrecht kwam onder meer John Versteeg tot scoren na een mooie actie, maar Derek Bachynski, Preston Cicchine en wederom Lefebvre wisten namens de Groningers het net te vinden. Groningen moet morgen nog in eigen huis aan de bak tegen Tilburg, terwijl ook Utrecht nog voor het vuurwerk nog een wedstrijd op het programma heeft staan. Dinsdagavond komt bekerfinalist Nijmegen op bezoek.