10 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Kars keert terug bij Tijgers

Marcel Kars keert na afwezigheid van een jaar terug naar Amsterdam. De international speelde vorig jaar een deel van het seizoen voor Bolzano in de Italiaanse tweede divisie. Tijgers krijgt tevens een Tsjechische winger op proef.

Kars speelde zestien wedstrijden in Italië, waarin hij goed was voor tien goals en zes assists. Een schouderblessure schakelde hem daarna voor de rest van het seizoen uit, maar de lange forward was op tijd fit om tijdens het WK in China twee keer te scoren voor Oranje.

Kars speelde eerder al vier seizoenen in het shirt van Amsterdam, waarin hij vier keer de landstitel veroverde. In totaal speelde hij 152 wedstrijden waarin hij 83 goals en 84 assists voor zijn rekening nam. De uit Toronto, Ontario afkomstige Nederlandse-Canadees werd in mei van dit jaar dertig jaar oud.

Hij speelde kortstondig voor de Barrie Colts in de Ontario Hockey League om vervolgens na vier jaar aan een Canadese universiteit direct de overstap naar Amsterdam te wagen. Kars debuteerde in 2005 in Oranje en werd in 2006 tijdens de zomer in Europa topscorer in de Australische competitie. De lange aanvaller staat vooral bekend om zijn doeltreffendheid tijdens de play-offs.

De 32-jarige Tsjechische winger Dusan Halloun komt voor een proef over naar Amsterdam. Vorig jaar was hij actief voor Erfurt in de Duitse vierde liga waar hij in 46 wedstrijden liefst 64 punten voor zijn rekening nam. Halloun speelde zijn ijshockey de afgelopen jaren onder meer in Engeland, Finland, Duitsland, België (Geel) en Italië. De liga's lopen uiteen van de hoogste divisies in Italië en Engeland tot de derde divisies in Finland en Duitsland.

In een seizoen in de Duitse Oberliga toonde hij zich in 2001/02 bijzonder trefzeker voor de 'traditionsverein' Landshut, waar hij in 51 wedstrijden 32 keer scoorde en 29 assists voor zijn rekening nam. De Tsjechische globetrotter maakte zelfs korte tijd een uitstapje naar de Verenigde Staten.

Tegenvaller voor Amsterdam is de afzegging van de Belgische international Jan Mertens. Deze ziet af van een try-out bij Amsterdam om in plaats daarvan zijn maatschappelijke loopbaan op te gaan bouwen en zijn ijshockey weer bij Leuven te gaan spelen. Mertens was ook in beeld bij Den Haag.