Flyers kelleher lach 0708

2 maart 200800:00

Door Remco

Kelleher maakt het verschil

Heerenveen Flyers zette een grote stap richting de finale van de play-offs. De Friezen versloegen Hijs Den Haag in eigen huis met 2-3. Michael Nason schoot in overtime zijn ploeg naar de overwinning.

Wie vanavond de Uithof in Den Haag bezocht, moet opgekeken hebben van de politiemacht die aanwezig was in en rondom het stadion. Uit voorzorg was er een flinke groep van ongeveer 20 agenten op de been om eventuele relschoppers te verwijderen. Gelukkig bleef het vanavond rustig en sportief op het ijs en op de tribunes.

Dan terug naar het ijshockey. Beide ploegen misten een aantal belangrijke krachten. Bij Den Haag ontbraken Matt Korthuis en Lou DiMasi wegens blessures en de geschorste John Hecimovic en Doug MacIver moesten ook toekijken vanaf de tribunes. Heerenveen moest het vanavond doen zonder de geschorste Alexander Ivanov en de gekwetste Marco Postma en Jeffrey Moor. De gaten in de opstelling werden keurig opgevangen door Nederlandse spelers. Bij Hijs kregen Alan van Bentem, Andri Salomonson en James Easter veel ijstijd en Jolke Balt en Alwin Assenberg verschenen veelvuldig op het ijs in het shirt van de Flyers. Alle vervangers deden prima werk waarbij vooral van Bentem een opvallende wedstrijd speelde.

De afwezigheid van Hecimovic en Korthuis leek van te voren een probleem voor de thuisploeg. Maar blijkbaar neemt de ploeg in de Uithof het enthousiasme over van het eigen thuispubliek. Waar gisteren de motivatie ver te zoeken was bij Den Haag, ging het nu weer met veel inzet en lef. Toch waren het de bezoekers die de score openden. Mike McCarthy vond na tien minuten spelen een klein gaatje tussen de paal en Sami Heinonen. McCarthy schoot uit een moeilijke hoek en de meeste toeschouwers hadden een aantal seconden nodig om het te bevatten.

Zoals gezegd was het spel van Hijs een enorme verbetering ten opzichte van zaterdagavond. Voor het eerst in deze serie was ook de powerplay van Den Haag van een aanvaardbaar niveau. De gelijkmaker na zestien minuten viel dan ook met een Hagenees meer op het ijs. Steve Howard bracht de puck vanaf de blauwe lijn richting het doel en bij de tweede paal stond Paul Vincent om de puck te verlengen: 1-1.

In de tweede periode golfde het spel weer op en neer maar Den Haag had een klein overwicht mede dankzij de tomeloze inzet van de thuisploeg. Maar dat betekende zeker niet dat Heerenveen weggespeeld werd. Den Haag kreeg in de zesde minuut een dot van een kans. Robert Horak vloog uit de strafbank en gaf de puck mee aan Vincent die alleen op Kelleher af mocht gaan. Tot teleurstelling van het publiek verprutste Vincent echter de uitgelezen kans op de 2-1 voorsprong. Vincent blijft tobben met zijn spel. In het nemen van face-offs blijft hij de onbetwiste koning en zijn slimme passjes richting de slot zijn af en toe zelfs te ingenieus voor zijn medespelers. Maar vooral bij het afwerken kan iedereen zien dat Vincent flink heeft ingeleverd. Vincent was overigens niet de enige kansenmisser aan Haagse kant en vaak lag het missen niet aan de aanvallers van Hijs maar aan de geweldenaar in het doel van Heerenveen. Tim Kelleher speelde alweer een prima partij en werd na afloop door iedereen overladen met complimenten. De Amerikaanse goalie is tot nu toe de sleutelfiguur in deze halve finale.

Drie seconden voor het verstrijken van de tweede periode kreeg Heerenveen nog een goede kans. Oleksander Panchenko brak door aan de linkerkant en Sami Heinonen had een geweldige glove save nodig om de stand op 1-1 te houden.

Na bijna vijf minuten in de derde periode kwam Heerenveen uit het niets op voorsprong. Jan-Jaap Natte probeerde de puck uit het eigen vak te werken maar de puck kwam recht voor de schaatsen van Panchenko. De Oekrainse aanvaller schrok niet en werkte de puck met een schuivertje langs de verbijsterde Heinonen. Den Haag gaf ondanks deze tegenslag niet op en ging met succes op jacht naar een nieuwe gelijkmaker. Hendrik Soderqvist bracht de puck prima het aanvalsvak in, Anton Butochnov nam de puck over en bediende Alan van Bentem die voor Kelleher verscheen. De hardwerkende van Bentem bekroonde een prima wedstrijd door de onpasseerbare Kelleher te verslaan.

Na de Haagse gelijkmaker kende Heerenveen weer een prima fase. Andrei Levitin was al snel dichtbij een derde treffer en vlak daarna schoot Mike McCarthy verwoestend op de paal. Vlak voor tijd zagen de Friezen een overwinning in rook opgaan. Alan van Bentem dook wederom op voor de neus van Kelleher maar zag zijn inzet gekeerd worden. Van Bentem: ‘Ik schrok niet van de kans ook al kwam de puck opeens bij me terecht. Ik schoot de puck hoog in maar hun goalie pakte hem zo uit de lucht. Ik weet niet wat je nog meer moet doen om hem te passeren, hij (Kelleher) is absoluut een fantatische keeper en maakt wederom het verschil.'

In de overtime kon de overwinning beide kanten opgaan. Het spel vloog ook in de laatste fase van de derde periode op en neer maar na bijna drie minuten in overtime ging het fout voor Den Haag. Michael Nason en Andrei Levitin mochten een twee tegen één situatie afronden. Nason had de meegeschaatste Rus echter niet nodig en rondde op prachtige manier af door de puck hard en zuiver in de linkerbovenhoek te plaatsen.

Dat doelpunt sloeg in als een bom en de verslagenheid bij de thuisploeg was enorm. Op basis van de inzet was Den Haag de verdiende winnaar geweest maar de beloning voor het goede spel bleef uit. Daarmee komt Heerenveen op een 1-3 voorsprong en kan Flyers aanstaande zaterdag de serie in eigen huis afmaken. Alan van Bentem vreest voor de kansen van zijn ploeg: ‘Ik weet het op dit moment niet. Het is en blijf ijshockey en vooral in de play-offs is alles mogelijk. Maar het is daar in Heerenveen ontzettend moeilijk om te winnen.'

Klik hier om online kaarten te bestellen voor de wedstrijd van aankomende zaterdag in Heerenveen.