20 april 200700:00

Door [email protected]

Kid Crosby is klaar

Het seizoen voor Sidney Crosby en de Pittsburg Penguins is voorbij. Het team verloor in Ottawa donderdag met 3-0, voor een 4-1 einstand in de Eastern Conference kwartfinale. Anaheim plaatste zich gisteren ook voor de volgende ronde, terwijl Calgary de stand gelijk trok tegen Detroit. Dallas bleef in de race door in Vancouver te winnen.

'We hoeven ons voor niets te schamen', zei Penguins coach Michel Therien na afloop tegen de verzamelde pers. 'We zijn verslagen door een fantastisch team, dat een kans maakt om de Stanley Cup te winnen.'

Alle doelpunten in de laatste ontmoeting tussen de teams vielen in de tweede periode, nadat de Pens in het slot van de eerste periode twee 5-op-3 powerplays onbenut hadden gelaten.

Dany Heatley opende de score kort na de eerste pauze op een powerplay. Antoine Vermette en Chris Kelly zorgden er vervolgens voor dat de voorsprong uitliep naar 3-0. In de laatste periode scoorde geen van beide teams nog.

Ondanks de uitschakeling speelde Crosby geen slechte playoff serie. De 19-jarige ster toonde weinig zenuwen en noteerde in zijn eerste NHL playoff series drie goals en twee assists.

In tegenstelling tot Crosby was de 20-jarige rookie Evgeni Malkin een teleurstelling. Ondanks zijn vier assists speelde hij een slechte serie en was grotendeels onzichtbaar.

Ottawa's tegenstander in de volgende ronde is nog niet bekend. Als New Jersey de serie tegen Tampa Bay wint, dan spelen de Senators tegen de Devils. Als Tampa Bay die serie wint, dan is de tegenstander afhankelijk van de serie van de New York Islanders tegen Buffalo. Als de Islanders doorgaan, dan treffen die Ottawa. Maar als Buffalo en Tampa Bay doorgaan, dan spelen de Sens tegen de Lightning.

Anaheim - Minnesota
Ook de Ducks zijn door naar de volgende ronde. Ryan Getzlaf leidde Anaheim met 4-1 langs Minnesota voor een 4-1 zege in de serie.

De emoties waren in deze serie aardig opgelopen. Al tijdens de warmingup wisselden enforcers Derek Boogaard en George Parros stevige woorden. Daarna kwamen op centerice meerdere spelers samen, waarbij geschreeuwd en geduwd werd. Er werd niet gevochten en uiteindelijk trokken de spelers zich weer terug.

Kort daarna werd Ducks captain Teemu Selanne op het hoofd geraakt, waarbij hij tegen het ijs ging. Zes hechtingen later kon hij weer aan de warmingup deelnemen en later ook aan de wedstrijd. Het bleef onduidelijk wie de puck had geschoten.

De slechte sfeer vloeide voort uit een incident in de derde wedstrijd afgelopen dinsdag. Anaheim's Brad May had Kim Johnsson tegen het einde van de wedstrijd een klap gegeven, waardoor deze een hoofdwond opliep. Hij moest onderzocht worden en kon donderdag niet meereizen naar Anaheim. May kreeg een schorsing van drie wedstrijden.

Toen de wedstrijd uiteindelijk begon tekende Chris Pronger na een krappe minuut voor de openingstreffer. Pas in de 35e minuut kon Minnesota iets terugdoen via Marian Gaborik. De forward scoorde shorthanded de gelijkmaker. De vreugde was van korte duur, want nog in dezelfde powerplay herpakte Anaheim de leiding via een goal van Getzlaf.

Corey Perry zette de marge in de 51e minuut op twee doelpunten, met zijn eerste playoff treffer ooit. Travis Moen zorgde met een empty-netter vlak voor tijd voor de eindstand van 4-1.

Minnesota verprutste in vijf powerplays, waaronder een 5-tegen-3 van twee minuten in de tweede periode. In de hele serie scoorden de Wild maar twee keer in 27 powerplays.

Calgary - Detroit
Misschien wel het meest verrassende resultaat is dat van de Calgary Flames. Niet dat de Flames een slecht team hebben, maar de eerste twee wedstrijden tegen de sterke Red Wings voorspelden weinig goeds (4-1 en 3-1).

Maar in de twee thuiswedstrijden lieten de Flames zien wel degelijk weerstand te kunnen bieden aan Detroit. Twee keer werd met 3-2, weliswaar krap, gewonnen van de Red Wings.

In de tweede serie hadden de Flames de overwinning vooral te danken aan een sterke powerplay en een goede goalie. Daymond Langkow scoorde twee keer op de , terwijl goalie Miikka Kiprusoff 33 van de 35 schoten tegenhield. Calgary zelf kwam maar tot 21 schoten.

Het gros van de doelpunten viel in de eerste periode in een tijdsbestek van zo'n zeven minuten. Langkow opende de score in de negende minuut, Todd Bertuzzi zette Detroit in de twaalfde weer op gelijke hoogte, Craig Conroy herpakte in de 14e minuut de leiding voor de Flames en Johan Franzen bracht de stand op 2-2 in de zestiende minuut.

Het doelpunt van Daymond Langkow in de 29e minuut zou echter de winnaar blijken te zijn. Op een 5-tegen-3, met captain Lidstrom en forward Robert Lang op de strafbank, voltrok Langkow het vonnis. En dat in een periode waarin de Flames maar vijf schoten tegenover Detroit's 13 afgevuurde pucks konden zetten.

Zes van Calgary's acht goals in deze serie werden op de powerplay gescoord. De Flames verzilverden donderdag twee van de zes powerplays, terwijl de Red Wings geen enkele powerplay in een doelpunt om wisten te zetten.

Vancouver - Dallas
Dallas heeft in Vancouver een uitschakeling in de eerste ronde, voorlopig, weten te voorkomen. Door de 1-0 overtime zege krijgen de Stars in Dallas een kans om de stand gelijk te trekken.

Brenden Morrow was donderdag het goudhaantje voor de Stars. De forward veranderde in de zevende minuut van overtime een door Sergei Zubov ingeschoten puck van richting en in het doel van de Canucks. Het doelpunt viel op de powerplay, nadat Vancouver was bestraft voor een 'too many men on the ice'.

Dallas schoot in de wedstrijd 30 keer op Roberto Luongo, terwijl Vancouver tot maar 21 schoten op Marty Turco kwam. Tien daarvan schoten de Canucks in de eerste periode, terwijl ze in de tweede periode 12-3 outshot werden.

Het is al de derde wedstrijd in deze serie die naar overtime is gegaan. De eerste twee OT's werden door de Canucks gewonnen. De eerste wedstrijd gaat met 138 gespeelde minuten de geschiedenis in als de op-vijf-na langste playoff wedstrijd ooit.

Als Dallas zaterdag de zesde wedstrijd in eigen huis weet te winnen, dan volgt maandag een alles beslissende zevende ontmoeting.