Hys hecimovic close 0708

31 januari 200900:00

Koplopers maken geen fouten

De bovenste ploegen op de ranglijst hielden vrijdagavond de punten in eigen huis. HYS Den Haag versloeg Eindhoven Kemphanen met 5-2 en Tilburg Trappers nam met dezelfde score revanche op Nijmegen Devils.

HYS Den Haag - Eindhoven Kemphanen

De Uithof was weer goed gevuld voor de lastige wedstrijd tegen Eindhoven Kemphanen. 1200 toeschouwers zagen een oude bekende bij de bezoekers. Voor Eindhoven maakte Diederick Hagemeijer zijn rentree in de Nederlandse eredivise. De international begon dit seizoen in de USHL bij Tri City Storm maar had het daar niet meer naar zijn zin. De 20-jarige aanvaller tekende daarop een tweejarig contract bij Tilburg maar kon niet meer voor die ploeg uitkomen dit seizoen zonder dat Tilburg daarvoor een import moest opgeven. Eindhoven besloot de aanvaller alsnog de kans te geven om dit seizoen nog in actie te komen. De Oostenrijkse verdediger Florian Pedevilla fungeerde als ruilobject om de komst van Hagemeijer mogelijk te maken

Hagemeijer kon een nederlaag niet voorkomen. Eindhoven bleef zoals zo vaak lang in de wedstrijd maar zag dat Den Haag uiteindelijk de wedstrijd besliste in de derde periode. Eindhoven begon sterk aan de wedstrijd met een belangrijk ingrediënt van het winnende recept uit de wedstrijd tegen Amstel Tijgers. Kemphanen opende namelijk na acht minuten de score met een shorthanded goal. Het was ditmaal de Canadees Dominik Rozman die zijn elfde doelpunt scoorde in dienst van Eindhoven. Den Haag stelde in het laatste gedeelte van de eerste periode orde op zaken. Eerst schoot Brian Mullally van afstand HYS op gelijke hoogte, in de slotminuut was het captain Matt Korthuis die zijn ploeg met een 2-1 voorsprong de kleedkamers liet opzoeken.

Halverwege de tweede periode leek John Hecimovic met de derde Haagse treffer de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Twee minuten voor het einde was het clubtopscorer Kevin Galerno die Eindhoven weer terug in de wedstrijd bracht. Voor Galerno was het alweer zijn 31e treffer van het seizoen en staat daarmee op de vijfde plaats op de lijst der topscorers.

In de derde periode werden twee straffen Eindhoven fataal en wist Den Haag twee powerplaygoals te scoren. De powerplay is de laatste weken op stoom geraakt in De Uithof. Vorige week tegen Geleen vielen er ook al twee treffers met een Hagenees meer op het ijs, de week daarvoor waren er zelfs vier powerplaygoals te bewonderen tegen Heerenveen.

De 4-2 viel al snel en kwam na drie minuten spelen wederom van de stick van John Hecimovic. Jan-Jaap Natte gaf het feestje nog extra glans door de vijfde goal te maken. Den Haag behoudt door de zege de eerste plaats op de ranglijst. Eindhoven blijft op de zesde plaats staan.

Tilburg Trappers - Nijmegen Devils

Tilburg verzuimde het anderhalve week geleden in Eindhoven. In eigen huis lukte het nu wel om Nijmegen Devils te verslaan. In een bomvol Stappegoor kwam de zege ook nauwelijks in gevaar. Na twee minuten opende Stanislav Nazarov al de score na een uitstekende pass van Bob Teunissen. In het restant van de periode was het vooral het geluid van de fluit dat de baas was in Tilburg. Scheidsrechter Paul DePuydt had maar liefst 52 strafminuten in petto om de wedstrijd in goede banen te leiden. Het was dan ook geen verrassing dat de tweede Tilburgse treffer viel met een volle strafbank. Taggart Desmet schoot zijn ploeg naar 2-0 met nog tien seconden op de klok. Het betekende ook het 100e punt voor Desmet dit seizoen.

In de tweede periode vielen er gelukkig een stuk minder straffen. De Nijmeegse verdediger Jeff Smith bleek hardleers. Na acht strafminuten tegen Smith in de eerste periode, liep de boomlange Canadees tegen een straf aan wegens checking to the head. Dat leverde hem naast twee minuten ook nog een misconduct van tien minuten op. In de 34e minuut maakte Tilburg er 3-0 van via Matt Smith. Even later wist Marco Postma zijn Nijmegen op het scorebord te zetten. De goal van Postma viel met twee Tilburgers op de strafbank.

Tilburg liet dit keer Nijmegen niet terugkomen in de wedstrijd. In de bekerfinale kreeg Tilburg bij dezelfde tussenstand de kansen liggen op een grotere voorsprong. Zoals gezegd liet Tilburg het nu niet zover komen. Binnen vier minuten in de derde periode liep Tilburg uit naar een 5-1 voorsprong. Don Nichols en wederom Taggart Desmet waren trefzeker voor Trappers.

Het slotakkoord was voor Phil Aucoin. De Amerikaanse aanvaller bepaalde vijf minuten voor tijd de eindstand op 5-2. Nijmegen beleeft zware tijden na het winnen van de beker. Het won weliswaar in Heerenveen maar verloor tweemaal van Groningen. Nijmegen staat nog wel vierde op de ranglijst maar achtervolgers Groningen, Heerenveen en Eindhoven hebben wedstrijden minder gespeeld en staan qua verliespunten gelijk of voor op Nijmegen. Daarmee dreigt een vrije val voor Nijmegen dat Zondag moet aantreden tegen Heerenveen.