NHL malkin cheer 0809

12 april 200900:00

Door [email protected]

Malkin claimt Art Ross

In vrijwel elke andere generatie was Evgeni Malkin direct een superster geweest. Maar met leeftijdsgenoten als Alexander Ovechkin en Sidney Crosby moet je wel heel bijzonder zijn om op te vallen. Malkin onderstreepte zijn sterrenstatus zaterdag door het reguliere NHL-seizoen als topscorer af te sluiten.

NHL staat stijf van de awards en trophies. Een aantal daarvan wordt bepaald op basis van meningen van spelers of experts, maar anderen op basis van harde feiten. De Art Ross Trophy wordt uitgereikt aan de speler met de meeste punten aan het einde van het reguliere seizoen en de winnaar is dus eenvoudig te bepalen. Malkin kon de prijs zaterdag op zijn konto schrijven, na zijn goal in de 3-1 zege op Montréal.

Maar een eenvoudige finish was het niet. Zijn Russische rivaal Alexander Ovechkin kende een sterk einde van het seizoen en kwam nog knap dicht in de buurt. Met 20 punten in zijn laatste tien wedstrijden eindigde de Rus op 110 punten, slechts drie achter het totaal van zijn landgenoot Malkin.

Malkin was na afloop van de slotwedstrijd van het reguliere seizoen complimenteus over Ovechkin. 'Alex is een goede speler en in de laatste vijf wedstrijden was hij ongelooflijk. Elke wedstrijd had hij drie of vier punten. Het werd een goede race om de titel, maar het eindigde voor mij goed.'

Ovechkin speelde drie wedstrijden minder en scoorde aanzienlijk meer doelpunten dan Malkin: 56 tegen 35. Opvallend is ook het verschil in aantal schoten: Malkin 290 tegen de 528 van Ovechkin. Malkin eindigde het seizoen met een aanzienlijk betere plus/minus dan Ovechkin en noteerde ook veel meer assists.

forward van Pittsburgh is bijzonder in zijn nopjes. 'Ik wilde deze prijs het hele seizoen al winnen. Afgelopen zomer heb ik goed getraind en ik voelde me het hele seizoen uitstekend.'

Zijn teamgenoot Sidney Crosby denkt dat Malkin ook een goede kans maakt op de Hart Trophy, de prijs voor belangrijkste NHL-speler volgens de vakpers. 'Hij heeft het hele seizoen uitstekend gespeeld', zegt Crosby. 'Hij is onvoorstelbaar consistent geweest en is daarmee één van de beste spelers in de liga.'

Malkin is inderdaad consistent geweest. Hij scoorde punten in 64 van zijn 82 wedstrijden, waarbij hij nooit meer dan twee wedstrijden puntloos bleef. Hij noteerde puntstreaks van 13, 10 en negen wedstrijden.

Het is niet bepaald de eerste keer dat een speler van Pittsburgh de prijs claimt. Mario Lemieux won de Art Ross zes keer, terwijl Jaromir Jagr het vijf keer deed. Afgelopen seizoen won Malkin's teamgenoot Sidney Crosby de prijs.