6 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

McLeod wijst Eaters de weg

Geleen heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd om een plek in de play-offs door de uitwedstrijd in Amsterdam met 7-2 te winnen. De grote man aan Geleense zijde was aanvaller Ryan McLeod die twee goals en drie assists voor zijn rekening nam.

Daarmee is het een weekeinde met zes punten voor Geleen, dat er plotseling een stuk florissanter voorstaat op de ranglijst. Amsterdam lijkt voorlopig te groot voor het servet, maar nog te klein voor het tafellaken in de competitie. De formatie van Ron Berteling en Tom Hartogs kon de goede comeback van zaterdag in Heerenveen voor eigen publiek geen vervolg geven en staat vooralsnog op afstand van een plek die recht geeft op de ‘post-season'.

Het was bovendien een overwinning die nauwelijks in gevaar kwam. Amsterdam kon offensief geen vuist maken, terwijl Eaters met regelmatige tussenpozen het net wist te vinden. De eerste drie treffers vielen allen in bijzondere situaties. Op de delayed penalty maakte Ryan McLeod al vroeg in de wedstrijd de 1-0, op de powerplay verdubbelde Andre Selander deze voorsprong, terwijl de eerste periode werd afgesloten met een shorthanded treffer van McLeod.

Deze laatste treffer viel letterlijk in de buzzer. Doelman Knudsen van Amsterdam liep rond deze treffer tegen een straf van tien minuten op. De teller in de tweede periode bleef steken op één treffer. Steve Farrer schoot raak na voorbereidend werk van McLeod, die zo een aandeel had in de vier eerste treffers van Geleen. Overigens bleef de topscorer van Eaters, Brian McGarry puntloos in de wedstrijd.

Oud-Eater Brad Smulders scoorde shorthanded vroeg in de derde periode een treffer voor Amsterdam, maar gedachtes aan een comeback zoals een dag eerder tegen Heerenveen konden bij het vuilnis door treffers van Steve Farrer en Akim Ramoul. Laatstgenoemde scoorde zijn elfde van het seizoen, waarmee hij de nummer twee is binnen het team van coach Uli Egen. De treffers van Kevin Bruijsten en Andre Selander in de laatste tien minuten van de wedstrijd waren louter nog interessant voor de statistici.

Geleen heeft nu op de ranglijst een buffer van acht punten ten opzichte van Amsterdam, terwijl de voorsprong op Den Haag vier punten bedraagt. Deze ploegen hebben wel respectievelijk één en twee wedstrijden minder gespeeld. Opvallend is ook dat de twee koplopers in de competitie, Heerenveen en Tilburg, beiden liefst drie wedstrijden minder hebben gespeeld dan Eaters.