30 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Mijlpaal voor Martin Brodeur

Voor het elfde seizoen op rij heeft Martin Brodeur (34) het voor elkaar gekregen om ten minste 30 wedstrijden in een seizoen te winnen. De goalie van de New Jersey Devils wist afgelopen vrijdag de nul te houden, terwijl zijn medespelers Brian Gionta en Jay Pandolfo ieder één keer scoorden tegen de Tampa Bay Lightning. Brodeur leidt hierdoor de NHL met negen shutouts dit seizoen.

In een gelijkopgaande wedstrijd maakte Brodeur het verschil. Door zijn 28 saves kregen zijn spelers de tijd om rustig te blijven en niets te overhaasten in hun aanvallen. Gionta scoorde met nog 51 seconden te gaan in de eerste periode en op het einde van de derde periode schoof Pandolfo de beslissende 2-0 binnen in het lege doel. ‘We speelden een goede wedstrijd, maar we konden de goalie niet kloppen', complimenteerde Lightning-coach John Tortorella de Canadese goalie.

Brodeur, die speelt met nummer 30, was uiteraard erg blij met zijn prestatie: ‘Ieder jaar opnieuw wil ik die 30 wedstrijden winnen. Dat is mijn eerste doel. Ik ben blij dat het zo snel is gebeurd. Nu kunnen we vooruit gaan kijken.' De sluitpost wil dit seizoen ongetwijfeld ook meer wedstrijden winnend afsluiten dan in het eerste seizoen waarin hij door de barrière van de dertig overwinningen doorbrak. In het seizoen 1995-1996 won Brodeur namelijk 34 wedstijden in het reguliere seizoen. Sinds dat seizoen heeft hij nooit minder winstpartijen behaald.

brodeur_long.jpg
Martin Brodeur is de rots in de branding voor de New Jersey Devils


Deze prestatie is slechts één van de vele mijlpalen die Brodeur al in zijn carrière heeft bereikt. Zo won hij drie keer de Stanley Cup, twee keer de Vezina Trophy voor beste goalie in de NHL, een keer de Calder Memorial Trophy voor rookie van het jaar en vier keer de William M. Jennings Trophy voor de goalie met de minste tegendoelpunten. Daarnaast mocht Brodeur negen keer in een All-Star Game het ijs op.

Overigens is Brodeur de eerste goalie die ooit een game-winning goal maakte. Op 15 februari scoorde hij tegen de Philadelphia Flyers. Hij schoot de puck niet op doel op het moment dat hij het rubber raakte, maar hij was wel de laatste Devil die de puck had beroerd voordat een speler van de Flyers in eigen doel schoot.

Niet alle goalies hebben natuurlijk zoveel talent als de in Montreal geboren sluitpost, maar er zitten goede goalie-genen in de familie Brodeur. Zo was zijn vader Denis eveneens een goede goalie. Brodeur senior speelde voor het Canadese team op de Olympische Spelen van 1956. In dat jaar nam Canada het brons mee naar huis.