NHL minnesota wild

5 juli 201210:10

Door Joep Meijsen

MiljoenenreĂŒnie in Minnesota

De Minnesota Wild sloeg deze week de slag van het jaar in de NHL. De twee belangrijkste free agents, Zach Parise en Ryan Sutter tekenden opgeteld voor 26 jaar en 196 miljoen dollar. De Wild wordt er een veel betere ploeg van, maar er zijn ook risico’s aan verbonden.

De clubs stonden in de rij voor het duo. Volgens de geruchten waren de Detroit Red Wings de favoriet voor Sutter, als vervanger voor de gestopte Nick Lidstrom, en de Penguins voor Parise. Ook clubs als de New York Rangers en de Philadelphia Flyers werden veel genoemd. Duidelijk was wel dat de huidige clubs Nashville en New Jersey, niet de financiële mogelijkheden hadden om de spelers te behouden.

Intussen hadden de twee leeftijdsgenoten onderling het hele jaar veel contact. De aanvaller en de verdediger waren vrienden geworden bij de verschillende nationale ploegen tijdens jeugd-wk’s, grote wk’s en de Olympische Spelen. ‘Ryan en ik hebben het hele jaar gepraat. Dan zeg je steeds tegen elkaar, “wat zou het toch mooi zijn als we de kans kregen om bij dezelfde ploeg te spelen”’, zei Parise tijdens de persconferentie over het nieuwe contract.

Het is voor Parise, geboren in de staat, bovendien een thuiswedstrijd. ‘Iedere jongen die is opgegroeid in Minnesota wil graag voor de Wild spelen.’ Ryan Suter op zijn beurt is getrouwd met een vrouw uit Minnesota. ‘Zach heeft een belangrijke rol gespeeld bij het maken van mijn keuze, maar ik wilde ook het beste doen voor mijn familie’, zei hij.

Voor de trouwe fans van de Wild is het een feestdag. De staat Minnesota geldt als de meest ijshockeygekke in de VS. IJshockey op de middelbare scholen en universiteiten trekt volle hallen en de Wild zelf trekt gemiddeld bijna achttienduizend toeschouwers, hoewel de play-offs al sinds 2008 niet meer gehaald zijn. Eigenaar Craig Leopold gaf zijn general manager Chuck Fletcher toestemming de club sportief nieuw leven in te blazen door de twee megacontracten af te laten sluiten.

Op het hoofdkwartier van de NHL zal de deal echter met gefronste wenkbrauwen zijn ontvangen. Afgelopen week zijn de eerste gesprekken gevoerd tussen de NHL en de spelersvakbond over een nieuw Collective Bargaining Agreement, zeg maar de cao voor ijshockeyers in de NHL. Bij de vorige onderhandelingen kwam de ijshockeycompetitie tot stilstand, met de huidige salary cap als uitkomst. Ook nu worden moeilijke onderhandelingen verwacht, omdat de teameigenaren een groter deel van de omzetpot voor zich willen opeisen. Slechts weinig teams in de NHL zijn op dit moment namelijk winstgevend.

Dan komt het natuurlijk niet goed uit als een club tijdens de onderhandelingen even twee spelers vastlegt voor bijna tweehonderd miljoen dollar. ‘Hoezo clubs in de problemen? Hoezo moeten de spelers inleveren?’, zal de vakbond zeggen. Een andere ambitie van de NHL is om de maximale lengte van contracten aan banden te leggen. Daarbij wordt gedacht aan maximaal vijf of zes jaar. Het zijn echter de clubeigenaren zelf die spelers voortdurend lange contracten laten tekenen en een cao is niet bedoeld om werkgevers tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Daarmee zijn de handtekeningen van Parise en Sutter niet alleen goed nieuws voor de fans in Minnesota, maar ook munitie in de onderhandelingen voor de vakbond. Dat is slecht nieuws voor fans die hopen op een tijdige start van de NHL komend seizoen.