Nhl zetterberg 0809

29 januari 200900:00

Door [email protected]

Monstercontract Zetterberg

Er zijn in de NHL enkele teams die op hun financiële tellen moeten letten, maar bij andere teams gaat het financieel een stuk beter. De Detroit Red Wings bijvoorbeeld hebben het contract van Henrik Zetterberg met liefst 12 jaar verlengd. Het langste contract in de geschiedenis van Detroit zal de Zweed een slordige 72 miljoen dollar opleveren.

Henrik Zetterberg speelt nu zes seizoenen in de NHL. Allen bij de Detroit Red Wings. De Zweedse winger loopt in zijn NHL carrière gemiddeld bijna een punt per wedstrijd en is tevens de alternate captain van de club uit Motor City. Afgelopen seizoen scoorde de 28 jarige speler nog de winnende goal in de finaleserie van de Stanley Cup tegen de Pittsburgh Pinguins. Niet alleen scoorde hij het beslissende doelpunt, hij werd ook nog eens uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de playoffs.

558682.bin?size=404x272
Pavel Datsyuk en Henrik Zetterberg (r)

De Zweed behoort tevens toch tot een selectief gezelschap. Hij is lid van een club van slechts 22 spelers die in hun carrière zowel de Olympische titel, de wereldtitel als de Stanley Cup hebben gewonnen. Hij ziet nu zijn constante en goede spel beloond worden met een zeer winstgevend contract. Het is het langste en - in totaal - bestbetaalde contract dat de Red Wings ooit aan een speler hebben aangeboden.

Door dit contract zal Zetterberg naar alle waarschijnlijkheid ook zijn carrière bij de Red Wings afsluiten. Hierbij zullen door de contractverlenging van lijngenoot Datsyuk beide spelers in ieder geval de komende vijf jaar samen aan Detroit verbonden zijn. Ondanks het in totaal grote bedrag gedurende zijn contractduur zal de speler niet de bestverdiende speler zijn in de selectie. Die eer valt te beurt aan landgenoot Nicklas Lidstrom. Lidstrom heeft namelijk in zijn contract vastgelegd dat hij per seizoen altijd de bestverdienende speler zal zijn in de Red Wings selectie.

De eerste jaren van het contract van Zetterberg zullen onder het niveau van Lidstrom zitten. Zetterberg zal volgend seizoen 7.4 miljoen dollar krijgen en nadat het contract van Lidstrom bij de Red Wings is afgelopen zal zijn salaris stijgen naar 7.75 miljoen dollar per seizoen. Het contract is daarbij zo opgesteld dat hij in de eerste negen jaar het leeuwendeel krijgt van het contract. In de laatste jaren zal hij ‘slechts' één miljoen dollar per seizoen krijgen. Op deze manier kan hij toch door blijven spelen als hij wil, zonder dat Detroit een al te grote aanslag heeft op het door de NHL vastgestelde salarisplafond.

De Red Wings zijn in elk geval erg blij met de langdurige verbintenis. ‘Henrik is één van de beste spelers van de wereld, aan beide kanten van het ijs', zegt de General Manager van de Red Wings Ken Holland. ‘Wij zijn erg blij dat een speler die we zélf gedraft en ontwikkeld hebben zijn carrière bij Detroit verder zal vervolgen met dit levenslange contract.'

s030-zetterberg-0605y_06-30-2005_A970NCB