13 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

Monych komt voor Stienstra

Tilburg Trappers heeft de 24-jarige aanvaller Lance Monych gecontracteerd als opvolger van Doug Stienstra. De Canadees werd enkele jaren geleden gedraft door de Phoenix Coyotes en speelde de afgelopen jaren in de AHL en ECHL.

Dat heeft Trappers bekendgemaakt. De op 25 juli 1984 geboren Lance Monych werd in 2002 in de vierde ronde gedraft. Hij speelde toen voor de Brandon Wheat Kings in de sterkste jeugdliga in het westen van Canada, de WHL. Zijn laatste seizoen daar was ook meteen zijn beste. Toen produceerde Monych in 64 wedstrijden dertig goals en 36 assists tijdens een succesvol seizoen voor zijn team.

Tot een doorbraak in de top van het Noordamerikaanse ijshockey kwam het echter niet. Monych speelde vanaf 2005 in totaal 45 wedstrijden in de belangrijkste opleidingsliga voor de NHL, de American Hockey League. Hij bracht echter in die wedstrijden geen enkel doelpunt of assist op zijn naam.Dat deed hij wel een trapje lager in de ECHL. Voor Stockton Thunder kwam hij in 05-06 tot elf goals en tien assists in 26 wedstrijden. Hij was toen een teamgenoot van Mike Lalonde, die vorig jaar in Tilburg speelde.

Afgelopen seizoen speelde hij voor Mississippi Sea Wolves en Stockton. In 75 wedstrijden bracht hij 33 goals en 21 assists op zijn naam. Monych wordt omschreven als een goede schaatser, die ook goed met de stick werkt. Een intelligente speler met een goed schot, die het defensieve werk niet schuwt.

Bestuurslid technische zaken Cees Oerlemans is erg enthousiast over de aanvaller uit Winnipeg (Manitoba). ‘Lance is voor Nederlandse begrippen een kanjer! Het komt zelden voor dat een speler met zijn staat van dienst kiest voor een avontuur in Nederland. We hadden concurrentie van verschillende Europese clubs en zijn zeer verheugd dat hij voor ons gekozen heeft.'

De komst van Monych betekent automatisch dat Doug Stienstra niet terugkomt naar Tilburg. Trappers had hem een deadline gezet en volgens Tilburg geeft de international zijn voorkeur aan zijn maatschappelijke loopbaan in Canada. Stienstra speelde vanaf 2002 in de Nederlandse competitie voor Nijmegen, Amsterdam en Tilburg. Stienstra speelde in totaal ruim 250 wedstrijden in de eredivisie, waarin hij zo'n 430 punten voor zijn rekening nam.

Met Tilburg en Amsterdam won hij verschillende landskampioenschappen. Afgelopen voorjaar speelde hij nog een belangrijke rol bij de handhaving van het Nederlands team in Division I in Oostenrijk. In de beslissende wedstrijd om degradatie tegen Zuid-Korea scoorde Stienstra vlak voor tijd de gelijkmaker, waarna Jamie Schaafsma in overtime de winnende treffer binnenschoot.