6 januari 201210:41
Door Joep Meijsen
Het Duitse ijshockey heeft woensdag een legende verloren. Oud-bondscoach Xaver Unsinn is op 82-jarige leeftijd overleden in Füssen. In Duitsland gold hij als 'Mr. Eishockei'.
Het beeld van de coach met het typische hoedje in de bank bij Füssen en de Duitse nationale ploeg zal veel Nederlanders die vroeger ijshockey keken op de Duitse publieke omroep bekend voorkomen. Unsinn was de coach van de nationale ploeg die Duitsland naar het grootste succes in de ijshockeygeschiedenis leidde, de bronzen medaille bij de Olympische Spelen van 1976.
‘Zonder Xaver Unsinn kan ik me het ijshockey in Duitsland in zijn huidige vorm helemaal niet voorstellen', reageerde Alois Schloder, de captain van die ploeg tijdens de spelen in Innsbruck. Het scheelde maar een haartje, Duitsland won het brons op doelsaldo ten koste van Finland. ‘Een mens die geen geluk heeft, kan geen trainer worden', zei Unsinn daar zelf nuchter over.
De legende van Xaver Unsinn begon in zijn geboorteplaats Füssen, waar hij als speler en coach liefst acht keer kampioen van Duitsland werd. Hij nam deel of coachte bij zes Olympische Spelen en twaalf wereldkampioenschappen. Als speler won hij in 1953 de zilveren medaille bij het wereldkampioenschap, hoewel daar toen maar vier teams aan deelnamen. En de Tsjechoslowaken gingen bovendien voortijdig naar huis.
Als coach legde hij de nadruk op een combinatie van een goede onderlinge sfeer tussen de spelers en een ijzeren discipline. ‘Als iemand zich niet hield aan de afgesproken bedtijd in het hotel, dan brak de hel los', herinnert de Duitse ijshockeylegende Erich Kühnhackl zich. Hij en Schloder behoren tot het kleine groepje uit de ijshockeywereld die tothet laatste moment contact had met Unsinn. De coach leefde vanwege gezondheidsproblemen al enige tijd teruggetrokken in Füssen.
Unsinn was drie keer bondscoach van Duitsland, in 1964, van 1975 tot 1977 en van 1981 tot en met 1990. In totaal had hij de Duitse nationale ploeg voor 221 wedstrijden onder zijn hoede. Het jaar 1976 was voor hem het mooiste jaar, vooral omdat hij als coach ook kampioen werd met Berlijn. In de jaren negentig beëindigde hij zijn loopbaan, maar bleef nog jarenlang betrokken bij het Duitse ijshockey. Zo was hij altijd kritisch over de zelfstandige liga DEL, die hij een ‘dierentuinliga' noemde ‘van advocaten en belastingdeskundigen die niets van ijshockey snappen'.
Tags
Buitenlands nieuws