16 februari 200800:00

Natte bezorgt Hijs zege

Eaters Geleen is nog steeds niet honderd procent zeker van een plek in de play-offs. De ploeg van Uli Egen verloor dankzij een goal twee minuten voor tijd van Jan-Jaap Natte in Den Haag, waardoor het team theoretisch nog steeds kan worden ingehaald door Amsterdam.

Bij Geleen ontbrak de vanwege omstandigheden tijdelijk naar Canada teruggekeerde Frank Novello. De kleine doelman wordt echter op tijd terugverwacht voor de play-offs. Jamie Visser keerde echter na weken van blessureleed terug in de opstelling en lijkt dus op tijd fit te zijn voor de play-offs waarvoor Eaters nog altijd of zelf een punt moet halen of waarvoor Amsterdam een punt moet verliezen.

Den Haag beschikte over het complete team, dat de afgelopen weken in eigen huis nauwelijks te kloppen is en recentelijk van alle andere play-offteams heeft gewonnen. Zo’n elfhonderd toeschouwers wisten hun weg naar de Uithof te vinden, wat aangeeft dat met de overwinningen ook het publiek in Den Haag de weg naar de ijsbaan weer teruggevonden heeft.

Makkelijk was de overwinning echter niet. In het scoreverloop hielden beide teams elkaar bijna tot de laatste minuut in evenwicht, tot de 5-4 van Natte twee minuten voor tijd. Opmerkelijk is ook het zeer lage aantal strafminuten dat door het scheidsrechtersduo Roger van der Waarden en Jean Paul de Brabander werd uitgedeeld. Met hun achttien strafminuten trekken ze het seizoensgemiddelde voor de Nederlandse competitie behoorlijk omlaag.

Andre Selander zette Geleen in de eerste periode op voorsprong, maar Jan-Jaan Natte wist drie minuten later de gelijkmaker al binnen te prikken. Vroeg in de tweede periode was het Josh Mizerek die Den Haag weer op voorsprong bracht, maar Diego Winters wist veertig seconden later het evenwicht al te herstellen. Het was de derde seizoenstreffer voor de talentvolle forward.

Het uitwisselen van doelpunten ging in de 35e minuut vrolijk door toen eerst Steve Farrer het net wist te vinden, waarna Anton Butochnov 21 seconden later scoorde. In de derde doorgang bracht Doug Maciver Den Haag voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong, maar zeven minuten voor tijd werd het via Ryan McLeod alweer gelijk. Overtime had Eaters naar de play-offs gebracht, maar de treffer van Natte voorkwam dit.

Paul Vincent had twee assists in de wedstrijd, terwijl Petr Kratky aan de andere kant zelfs drie helpers voor zijn rekening nam. Den Haag sluit de reguliere competitie zaterdag af in Amsterdam en mag het daarna tegen Heerenveen op gaan nemen. Als Hijs daar niet met de winst vertrekt, krijgt Eaters zondagavond tegen Groningen de kans het benodigde puntje alsnog te halen.