NL teamfoto 2009

8 mei 200900:00

Door Joep Meijsen

Nederland sleept WK binnen

Nederland mag komend jaar het wereldkampioenschap ijshockey organiseren. Tijdens het IIHF-congres in Zwitserland werd vanmiddag Tilburg gekozen tot speelstad van het Division I-toernooi.

Dat bevestigt bondsvoorzitter Joop Vullers vanuit Zwitserland tegenover IJshockey.com. Het kampioenschap wordt gehouden van 19 tot en met 25 april 2010. Nederland had twee stemrondes nodig om de verkiezing veilig te stellen. Tegenkandidaten waren Oekraïne en Servië. Voor de nominatie waren dertien stemmen nodig. In de eerste ronde kwam Nederland één stem tekort, maar viel wel Servië af. In de beslissende stemronde pakte Nederland veertien stemmen.

Vorig jaar stelde de ijshockeybond zich ook al kandidaat, toen in verband met het jubileumjaar van de organisatie. Het was echter Polen dat toen de verkiezing won. Dit jaar werd sterk samengewerkt met de gemeente Tilburg, die volop faciliteiten beschikbaar stellen voor de organisatie. Het is voor het eerst in tien jaar dat de Brabantse stad een WK krijgt. Eind jaren negentig werd het WK C-poule in zowel Eindhoven als Tilburg georganiseerd.

NIJB-voorzitter Joop Vullers reageert verheugd op de verkiezing door het congres. 'De afgelopen weken waren tamelijk hectisch. We hebben met name tijdens de WK in Polen, maar ook hier in Zwitserland, veel gesprekken en lobbywerk verricht. Een hele aparte ervaring, zeker met collega-bestuurders uit landen die Russisch als moedertaal hebben. Complimenten zijn zeker op zijn plaats voor de betrokken ambtenaren van de gemeente Tilburg. Het ‘bidbook' was een perfect stukje werk, uitermate professioneel. Ook het feit dat er veel activiteiten zijn in aanloop naar het WK, heeft onze collega's bijzonder positief gestemd.'

Deelnemende landen zijn Oekraïne, Servië, Japan, Litouwen, Oostenrijk en Nederland. De Britten proberen nog stoeltje te ruilen met de Japanners. Nederland organiseerde in 2005 voor het laatst een wereldkampioenschap. Toen was Eindhoven de speelstad. Italië promoveerde toen naar het hoogste niveau.