10 augustus 202416:49

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Nederland U20 tegen vaardig Köln onderuit 1-5

Gisteren speelde in Geleen de Haie uit Keulen tegen ons Jong Oranje U20 hun openingswedstrijd van het Watersley Ice Hockey Tournament.

Voor bijna 400 toeschouwers werd het een boeiende wedstrijd, waarbij Keulen na de puckdrop uit de startblokken vloog.

Het doel van Mendo van Dijk werd al heel snel en vaak onder vuur genomen. Jong Oranje kwam door het felle druk zetten van de Haie het eigen verdedigingsvak niet uit. Dit resulteerde in de 1-0 van Philip Rubin in de tweede minuut, een verdiende goal.

Na de eerste goal van Keulen bleven zij weliswaar sterker, maar het lukte Jong Oranje op sommige momenten om onder de druk uit te spelen en zelf kansen te creëren. Het harde werk resulteerde niet in de gelijkmaker, helaas zoals zo vaak in de sport, viel de goal aan de andere kant.

Elias All, eerder verantwoordelijk voor een assist, scoorde in de 19e minuut de 2-0 en met deze stand gingen beide teams de rust in.

“De jongens zijn strijdvaardig en schuwen het harde werken niet”

— Doug Mason hoofdcoach Nederland U20

Jong Oranje kwam fris de kleedkamer uit en kwam ook wat beter in hun spel. Keulen zat ook niet stil, kreeg de overhand, maar kwam niet tot scoren. Mede door goed keeperswerk van de uitblinkende Mendo van Dijk en een schot op de lat, bleef de stand lang 2-0. Niet lang genoeg om de tweede periode met die stand te eindigen. Door een miscommunicatie in de Nederlandse defensie kon Marcel Tabert op aangeven van Yannick Bergreen In de 32e minuut de 3-0 scoren. De laatste 8 minuten van de tweede periode ging het spel op en neer, creëerde de mannen van Mason en Zwarthoed kansen, kreeg Keulen toch weer de overhand, maar bleef de score onveranderd.

Ook in de derde periode bleef Keulen sterker dan hun Nederlandse leeftijdgenoten. Het was ook merkbaar dat de Haie al langer op het ijs stonden dan de spelers van Jong Oranje en dat zij al 2 oefenwedstrijden gespeeld hadden. Zij waren zichtbaar fitter en waren al wat meer op elkaar ingespeeld. Als gevolg zorgde Tim Mehr (assist Jakovlev en Müller) voor de 4-0 in de 46e minuut. Toen Van Mourik zo’n 10 minuten later wat ongelukkig een boarding penalty tegen kreeg, kon Keulen de wedstrijd met een man meer uitspelen: de Game Misconduct van Van Mourik leverde automatisch 5 minuten powerplay op voor de Keulse formatie, waarin zij deze keer - de vorige powerplays in deze wedstrijd was dit niet gelukt - wel tot scoren kwamen. Raab was op aangeven van Phillip Stock de doelpuntenmaker.

Zoals gezegd, Jong Oranje overleefde vandaag 6 powerplays, wat aangeeft dat het met de penalty kill wel goed zat vandaag. Het lukte Jong Oranje zelfs nog een een shorthanded goal te maken anderhalve minuut voor het einde van de wedstrijd. Joël Muizer redde met doorzetten en hard werken de Hollandse eer en bracht de eindstand van 5-1 op het scorebord.

Zowel Mason als Strauch positief

Zowel Doug Mason als zijn Duitse collega Patrick Strauch keken gematigd positief terug op de wedstrijd.
“Je kan merken dat zij al lang aan het trainen zijn en ‘ijs in de benen’ hebben. Keulen is fit, sterk en snel, iets waar onze spelers soms moeite mee hadden. Aan de andere kant, hebben we ook goede dingen gezien. De jongens zijn strijdvaardig en schuwen het harde werken niet. Vandaag tijdens de teammeeting hebben we momenten uit de wedstrijd terug gekeken en samen de verbeterpunten besproken die ze moeten toepassen vanmiddag tegen België,” beschouwt Mason na.

“Het was weer goed om tegen Nederland te spelen. We hebben het nooit makkelijk tegen ze en ook vandaag ging het niet vanzelf. Veel domme straffen hadden tegengoals kunnen veroorzaken, gelukkig stonden we verdedigend goed, iets wat we vaak geoefend hebben,” vertelt Strauch na de wedstrijd. “Aanvallend konden we veel kansen creëren, hadden we voldoende schoten op doel, maar was het keer op keer de Nederlandse goalie die er goed tussen zat. De spelers zijn weer een stap verder en we kijken uit naar de wedstrijd tegen Groot-Brittannië”, sloot de Keulse hoofdcoach af.