23 november 200800:00
Door [email protected]
Afgelopen seizoen was een topjaar in de NHL, maar dit seizoen is het minder rooskleurig gesteld. De omzet blijft achter en de Canadese dollar heeft weer een duik genomen. Vanwege de barre economische omstandigheden dreigen de NHL-spelers vanaf volgend jaar inkomen te verliezen. Spelers gaan het komend jaar waarschijnlijk direct in de portemonnee voelen.
Ten tijde van de NHL ‘lock out' in 2004-2005 vonden de spelers dat de teams - en vooral hun eigenaren - de recettes en andere inkomsten in eigen zak staken en niet deelden met degenen die dit mogelijk maakten: de spelers. Vanaf dat seizoen werd het zogenaamde ‘escrow' systeem ingevoerd in de NHL.
Dit systeem houdt in dat de NHL voor het seizoen een bepaalde inkomstenprojectie maakt. Vervolgens betalen de spelers een vast percentage van hun salaris op een zogenaamde escrow rekening, een soort fonds. Wanneer deze geprojecteerde omzet wordt behaald geeft de NHL een bepaald gedeelte van deze inkomsten weer terug aan de spelers. In het geval dat de NHL méér omzet dan beoogd dan krijgen de spelers ook meer.
Het percentage van hun salaris dat de spelers moesten betalen was tot dit jaar 12 procent, maar is dit jaar opgeschroefd tot 13,5 procent. Dit percentage wordt elk jaar vóór het seizoen vastgesteld door de NHLPA, spelers associatie. Het percentage wordt vooral bepaald op basis van een verwacht risico. Mocht duidelijk worden dat de ijshockeygerelateerde omzetten worden gehaald gedurende het seizoen dan wordt het percentage naar onderen bijgesteld. Door dit systeem delen de spelers en de eigenaren eigenlijk het risico.
Mocht het zo zijn dat deze geprojecteerde inkomsten niet worden gehaald, dan gaat men dit compenseren van dezelfde escrow rekening. Dit zou al kunnen gebeuren in het huidige seizoen - mocht de huidige trend zich verder voorzetten - maar dit risico is beperkt. Alle inkomsten van seizoenskaarten, sponsor- en TV gelden zouden normaliter al ‘binnen' moeten zijn bij de teams en NHL. Alleen de losse kaartverkoop zou erg tegen kunnen vallen.
Voor volgend seizoen is alles nog open. Mochten volgend jaar de seizoenskaartverkoop én alle andere inkomsten tegenvallen, dan kunnen de teams een beroep doen op dit fonds om bepaalde kosten - voornamelijk salarissen - te dekken. Sinds de lock-out kregen de spelers in twee van de drie seizoen hun geld weer helemaal terug of ze kregen zelfs iets meer. Alleen in het seizoen 2006-2007 moesten ze er 2,5 procent op toeleggen.
Concreet zou dit kunnen betekenen dat de spelers mogelijk dit én volgend seizoen er op achteruit gaan. Als de salary cap omlaag gaat, dan zal dit vooral merkbaar zijn voor de spelers waarvan het contract afloopt. Mocht het escrow fonds moeten worden aangesproken gaan alle spelers erop achteruit.
Tags
Buitenlands nieuws