11 mei 200700:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 11/05

Een shorthanded goal, twee powerplay goals, een emptynetter en een even-strength goal. Het was ruim voldoende voor Ottawa om een knappe 5-2 zege te boeken tegen Buffalo in het openingsduel van de Eastern Conference finale.

Vierde lijns forward Oleg Saprykin scoorde misschien wel de belangrijkste goal van de avond. Zijn even-strength treffer in de 48e minuut brak een 2-2 gelijkspel open en leidde de 5-2 zege in. Saprykin werd op de trade deadline aan de Senators lineup toegevoegd.

Ottawa maakte een sterke indruk tegen het hoog ingeschatte Buffalo. De Sabres verspeelden maar liefst 19 keer de puck door aggressief forechecken van de Senators. Ottawa vuurde in elke periode meer schoten af op het doel van Buffalo dan andersom. In totaal kwamen de Senators op 34 schoten, tegen 20 van de Sabres.

De fans in Buffalo's HSBC Center kregen niet de opening waar ze op hadden gehoopt. Ottawa nam in de vijfde minuut de leiding, toen Mike Fisher op een shorthanded breakaway goalie Ryan Miller versloeg. Drie minuten later schoot Daniel Alfredsson een prachtige onetimer achter Miller op een 4-tegen-3 powerplay.

De spanning kwam in de 11e minuut terug in de wedstrijd toen Maxim Afinogenov de marge verkleinde tot Ă©Ă©n doelpunt. Halverwege de tweede periode wist Buffalo de stand zelfs gelijk te trekken. Tot groot genoegen van de fans.

Maar waar de Senators in eerdere jaren wel eens in paniek wilde raken, werd het team alleen maar beter na de gelijkmaker van de Sabres. Ottawa nam het initiatief in de wedstrijd in handen. Lange tijd stond Ryan Miller een Sens-voorsprong in de weg.

De vierde lijn van Ottawa brak de wedstrijd uiteindelijk open. Dean McAmmond schoot de puck vanaf de boarding richting goal, waar Oleg Saprykin met een knappe deflectie de puck in het net werkte. Jason Spezza verruimde de marge op de powerplay met iets meer dan vier minuten te spelen. Dean McAmmond bepaalde met 13 seconden op de klok de eindstand via een emptynetter.

Buffalo wist op vijf powerplays niet te scoren. Ottawa converteerde twee van de zes powerplays. Van 13 eerdere best-of-seven playoff series waarin Buffalo de eerste wedstrijd verloor, wisten de Sabres er maar Ă©Ă©n winnend af te sluiten. Dat was tegen Ottawa in 1997. Afgelopen seizoen werd Ottawa in de playoffs uitgeschakeld door BUffalo in vijf wedstrijde