21 mei 200700:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 21/05

Teemu Selanne's overtime goal bezorgde de Ducks zondag een belangrijke playoff zege. De 2-1 overwinning zet de Ducks op een 3-2 voorsprong in de serie tegen de Detroit Red Wings.

Statistisch gezien hebben de Ducks daarmee een gevoelige slag geslagen. Maar liefst 80% van de teams die in het NHL-verleden vanuit een 2-2 seriestand naar 3-2 gingen, plaatsten zich uiteindelijk voor de volgende ronde.

Detroit was weer het betere team in Game 5 van deze serie. In de 60 minuten reguliere speeltijd schoten de Red Wings 34 keer op doel, terwijl de Ducks op 18 pogingen bleven steken.

Andreas Lilja scoorde de openingstreffer in de ontmoeting. De Zweedse verdediger schoot de puck in de 37e minuut hard achter Giguere. In de rest van de tweede periode drong Detroit stevig aan, geholpen door maar liefst vier opeenvolgende powerplays. Giguere hield de Ducks in de wedstrijd tijdens het 15-3 schotenoverwicht van Detroit in de tweede periode.

Die ene goal bleef heel lang het enige wapenfeit. Pas 47 seconden voor het einde zagen de Ducks kans om terug te komen in de wedstrijd. En daar werden ze bij geholpen door Red Wings captain Niklas Lidstrom. Lidstrom legde zijn stick plat op het ijs om een schot van Scott Niedermayer te blocken. Maar de puck raakte de stick, veranderde van richting en eindigde in het dak van de goal. Hasek had geen kans.

In de sudden death overtime hervonden de Ducks zichzelf en zetten de tegenstander flink onder druk. Waar de Red Wings maar tot drie schoten kwamen, vuurden de DSucks acht pucks af op Hasek. De laatste van die acht was de beslissende treffer.

Andreas Lilja, de man van het Red Wings doelpunt, maaide voor zijn eigen doel finaal over de puck heen. Teemu Selanne pikte de puck op, trok hem naar de backhand en tilde hem over Hasek het net in.

De Ducks kunnen de serie dinsdag in eigen huis afronden, maar zullen het zeker niet makkelijk krijgen. De Red Wings kunnen zich optrekken aan de 2002 playoffs, toen Colorado op een 3-2 voorsprong in de serie kwam. Detroit kwam toen terug, won de serie en won daarna ook de Stanley Cup.