1 oktober 200700:00
Door Remco
Bekijk de uitgebreide fotoreportage >>>
Anaheim coach Randy Carlyle roemde het Europese publiek door ze ‘atypisch NHL-publiek' te noemen. Het grote enthousiasme, de wildgroei aan shirts en het luide gejuich tijdens opstootjes zorgden ervoor dat de grote sterren uit de NHL het gevoel kregen dat ze aan andere kant van de oceaan waren. Qua organisatie zullen de ploegen weinig verschil hebben gemerkt. Slechts de ijsverzorgers en de beveiligingsmensen waren Brits, waarschijnlijk is zelfs het printpapier ook ingevlogen.
Foto: Marco Spelten
De tweede wedstrijd van dit NHL-weekend was het spiegelbeeld van de eerste ontmoeting. Beide ploegen startten met nieuwe goalies, ditmaal was de goalie van Anaheim een uitblinker. De Zwitser Jonas Hiller maakte een prima debuut in de NHL terwijl zijn collega Jason LaBarbera in het doel van Los Angeles uitblonk in gegrabbel. Hiller is overigens de vierde Zwitserse goalie in de NHL. David Aebischer, Martin Gerber en Pauli Jaks gingen hem voor. Randy Carlyle was na afloop tevreden over zijn Zwitserse goalie: ‘We hebben Jonas vorig jaar tijdens de play-offs al vastgelegd. We hebben hem uitgebreid bekeken en we hebben een aantal andere ploegen afgetroefd die ook geïnteresseerd waren.'
De tweede wedstrijd in Londen was na een paar minuten in de tweede periode al beslist. Corey Perry en Chris Kunitz hadden Anaheim in het eerste bedrijf al op 2-0 gezet. Bij beide goals zag LaBarbera er niet goed uit. De goalie van Los Angeles kon binnen vier minuten in de tweede periode de puck weer tweemaal het net uit vissen. De tweede goal van Perry en de eerste seizoensgoal voor Travis Moen bepaalde de tussenstand op 4-0. Het spel speelde zich ook grotendeels af voor het gezicht van LaBarbera, vooral aan het begin van de tweede periode wist Anaheim de tegenstander vast te zetten.
foto: Marco Spelten
In de 29e minuut wist Mike Cammalleri wat terug te doen voor Los Angeles door zijn derde goal van het seizoen te scoren. Daarna was het qua goals gedaan in de O2 arena maar vlak na de goal van Cammalleri vond er een ander hoogtepunt plaats. De langharige George Parros kreeg het aan de stok met Scott Thornton. Beide heren lieten de handschoenen vallen en gaven de Europese fans hun langverwachte vechtpartij. Het publiek ging uit zijn dak en beide spelers mochten na vijf minuten brommen gewoon weer terug op het ijs komen.
De Amerikaanse organisatie speelde handig op de situatie in en compenseerde het geweld direct door de wereldberoemde ‘Kiss Cam' in te zetten waarbij twee mensen op de schermen verschijnen die elkaar dan moeten kussen. Vooral de jongen die zijn vriendin moest zoenen met een mond vol hamburger deed het erg goed bij het publiek.
Foto: Marco Spelten
De derde periode leverde qua ijshockeyspektakel niet veel meer op. Waarschijnlijk had de lange vliegreis terug naar Californië en de bijbehorende jetlag hier een grote invloed op. Zodoende kwam er met de tweede 4-1 eindstand een einde aan het succesvolle weekend in Londen.
De Britten kunnen weer in de metro reizen zonder die rare shirts te bekijken en de O2 arena kan weer in Britse handen komen. Kenmerkend voor de Amerikaanse invasie waren de deelnemers aan de diverse spelletjes tijdens de wedstrijd. Alle deelnemers en prijswinnaars kwamen zelfs uit Amerika. Toch knap aangezien het percentage Amerikanen niet boven de 5% lag. Ook in de catacomben na afloop van de wedstrijden waren de Amerikanen de baas. De in maatpakken gestoken verslaggevers van ESPN en TSN plantten zich op de eerste rij met daarachter de wat minder brutale Europese pers.
Foto: Marco Spelten
Na de persconferenties stonden de kleine ijshockeyers die in de pauze op het ijs een mini-wedstrijd speelden te wachten op hun grote helden. De kleine fans probeerden doelpuntenmaker Travis Moen te overhalen voor een handtekening. De aanvaller kreeg er echter geen kans voor omdat hij door de charmante persdame van Anaheim meegesleurd werd naar kinderen van bobo's. De Britse kinderen bleven schreeuwen: ‘Player, player! Autograph, autograph!'. Moen kreeg geen kans om de kinderen blij te maken en ook het kwaken als een eend leverde geen resultaat op voor de spelertjes, die de aanvaller weer zagen verdwijnen richting de kleedkamer.
De NHL is weer vertrokken uit Europa. De geruchtenmachine draaide alweer op volle toeren want deze première zal ongetwijfeld een vervolg krijgen. Berlijn, Scandinavië, Köln of Praag? De toekomst zal het uitwijzen of we de grootste competitie van de wereld terugzien op ons continent.
Foto: Marco Spelten
Tags
Buitenlands nieuws