3 januari 200400:00

Door Joep Meijsen

NHL'er Dykhuis bij Bulldogs

NHL-verdediger Karl Dykhuis speelt de rest van het seizoen voor Amsterdam Bulldogs. De 32-jarige speler van de Montreal Canadiens is maandagmorgen aangekomen in de hoofdstad en zal tijdens het bekerweekeinde zijn officiële debuut maken voor de hoofdstedelijke regerende landskampioen.

Dat heeft Amsterdam bekendgemaakt op de eigen website. De komst van Dykhuis was al eerder aangekondigd. Over de enkele maanden geleden tevens bekendgemaakte transfer van Bryan Berard van de Chicago Blackhawks wordt in het bericht nog niet gerept. Dykhuis is de eerste bonafide NHL-speler in Nederland sinds mensheugenis. De speler is beschikbaar door het arbeidsconflict in Noord-Amerika, waardoor de competitie daar stil ligt en waarschijnlijk binnenkort definitief voor dit seizoen wordt afgeblazen.

Dykhuis werd op 8 juli 1972 geboren in Sept-Iles in de Canadese provincie Quebec. De stevige verdediger is van Nederlandse afkomst, een van de talloze 'Nederlanders' in de Noordamerikaanse liga's. In 1990 werd hij als nummer zestien gekozen in de draft en sinds 1994-95 speelt hij bijna onafgebroken op het hoogste niveau in de NHL. Zijn officiële debuut maakte hij, voor de Chicago Blackhawks, in het sieoen 1991-92. De afgelopen jaren kwam hij ook uit voor de Philadelphia flyers en Tampa Bay Lightning. In het seizoen 1999-2000 landde hij in Montreal, waar hij ook afgelopen seizoen speelde.

Zijn beste seizoen had Dykhuis in 1995-96 toen hij in 82 wedstrijden tot vijf goals en vijftien assists kwam. In dat seizoen had hij tevens 101 strafminuten. Het afgelopen seizoen was relatief matig voor Dykhuis. De stevige verdediger raakte zijn basisplaats bij Montreal kwijt en speelde een deel van het seizoen voor de Hamilton Bulldogs in de American Hockey League. Tijdens de play-offs werd hij echter weer volop opgenomen in het team van de Canadiens.

Dit seizoen stond hij voor 1,7 miljoen dollar op de loonlijst bij de Canadiens. Welke vergoeding Dykhuis in Amsterdam krijgt, is niet bekendgemaakt. Ook is niet bekend hoe de verzekeringskosten voor de verdediger worden gedekt. Deze liggen in het geval van gecontracteerde NHL-spelers vaak hoger dan de salarissen die de spelers in Europa vragen.

Amsterdam heeft blijkens informatie van de Nederlandse IJshockeybond vijf internationale transfers afgesloten vlak voor de deadline. Dykhuis is een van deze spelers. Andere namen zijn nog niet bekendgemaakt. Naar verwachting presenteert Amsterdam voor het bekerweekeinde in ieder geval nog een nieuwe doelman.