Nijb vullers beker 0708

8 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Nieuw convenant op komst

De clubs in de eredivisie werken met de ijshockeybond aan een convenant om de ontwikkeling van de sport voor de komende jaren vast te leggen. Dit convenant moet dusdanig worden vastgelegd in de reglementen dat overtredingen door clubs kunnen worden bestraft door de competitieleiding of zelfs de tuchtcommissie.

Dat meldt bondsvoorzitter Joop Vullers in antwoord op vragen van IJshockey.com. Tijdens een eredivisie-overleg vorige week is onder meer gesproken over een plafond aan het aantal buitenlandse spelers voor het komende seizoen, het aantal imports dat nodig zal zijn in 2012-2013 en een daaraan gekoppeld stappenplan. Ook is geĂŻnventariseerd welke maatregelen genomen kunnen worden om Nederlands gekwalificeerde goalies meer ijstijd te gunnen.

Vullers benadrukt dat het vooralsnog een inventarisatie betrof van de wensen van de clubs en dat er nog geen besluiten zijn gevallen. De punten uit het overleg worden op dit moment getoetst door de NIJB en op basis hiervan zal een conceptconvenant worden opgesteld. Eind deze maand moet duidelijk zijn welke richting gevolgd gaat worden, zodat het convenant juridisch kan worden getoetst aan de Nederlandse en Europese wetgeving. Er wordt gestreefd naar een definitief akkoord medio eind volgende maand.

Het convenant voert verder dan alleen de vraag hoeveel imports er op het ijs mogen staan en welke rol Nederlandse goalies moeten spelen. Meer samenwerking tussen de clubs staat daarbij centraal. Daarbij moet worden gedacht een collectieve uitstraling en herkenbaarheid naar instanties en media toe. Belangrijke doelstelling is het scheppen van kansen voor Nederlandse talenten met het oog op nationale teams en een evenwichtigere competitie.

De NIJB wil door middel van het convenant onder meer hoo het hoge percentage jonge ijshockeyers dat stopt voordat ze 21 worden terugdringen. Hoewel het afhaken van jongeren in een sport een normaal verschijnsel is, ligt het percentage bij ijshockey een stuk hoger dan gemiddeld.

In principe hebben alle clubs volgens Vullers toegezegd bij het doorgaan van het convenant ook volgend jaar weer in de eredivisie uit te komen. In zowel Eindhoven als Utrecht wordt gewerkt aan een mogelijke overstap naar de eredivisie, maar dit hoeft niet persé al komend seizoen te gebeuren. Door nauwere samenwerking op onder meer organisatorisch gebied hopen de clubs in de eredivisie de overstap voor nieuwe clubs makkelijker te maken.